Αργός θάνατος ενός μουσείου

Αργός θάνατος ενός μουσείου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ντροπή πια! Απαξιωμένο όσο ποτέ το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο υποδέχεται σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου παραιτημένο. Παραδομένο στην υγρασία και τα κειμήλιά του στις κατσαρίδες που έχουν τρυπώσει ακόμη και στο στρίφωμα των φουστανιών των μεγάλων πρωταγωνιστριών, με ταβάνια, ταπετσαρίες και δάπεδα μουχλιασμένα και παντού αραχνιασμένες γωνιές, καταρρέει.

Εβδομήντα έξι χρόνια ιστορίας, με μια πλούσια βιβλιοθήκη πάνω από 70.000 τόμους, πηγή για ερευνητές, με χειρόγραφα από το 1860 και σπάνιες εκδόσεις, σημειώσεις της Ελένης Παπαδάκη, πολύτιμα αρχεία όπως του Αδαμάντιου Λαιμού από την Αμερική κ.ά., χιλιάδες ώρες βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, όλα απόδειξη ενός παρελθόντος όπου οι αξίες μετρούσαν διαφορετικά, έχει να παλέψει με την αδιαφορία και τις υποσχέσεις των πολιτικών χρόνια τώρα.

Σε επίσχεση εργασίας από το 2011, κλειστό, χωρίς να συνεχίζει την έρευνα, με ντοκουμέντα που κανείς δεν γνωρίζει πώς συντηρούνται, χωρίς προσωπικό και χρήματα, όλα όσα πέτυχε δεκαετίες τώρα με τους ανθρώπους του, διαλύονται. Κανείς δεν βοηθά το Θεατρικό Μουσείο παρότι από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 εκπέμπει SOS από το ακατάλληλο υπόγειο της οδού Ακαδημίας 50.

Αλλεπάλληλες υποσχέσεις από τους υπευθύνους του δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας τους κι άλλες τόσες από διάφορους ιθύνοντες του ΥΠΠΟ. Αλλά καμία διευκόλυνση, καμία απόφαση για μεταφορά του σε κατάλληλη στέγη, ούτε για οικονομική βοήθεια, ενώ στο μεταξύ, εκπρόσωποί του σύρονται στα δικαστήρια κάθε τόσο για χρέη στο ΙΚΑ.

Ούτε στην οδό Μητροπόλεως πήγε όπως διατυμπάνιζε κάποτε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ούτε βέβαια στο Μέγαρο Μουσικής (θα μπορούσε) εφόσον απαλλαγεί από τα βαρίδια του. Δεν βρέθηκε για χάρη του ούτε μια τρύπα στο ΕΣΠΑ.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι εκπρόσωποί του αλλά και άλλοι από συγγενικά σωματεία (λογοτέχνες, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κ.ά.) θα συγκεντρωθούν στο ακατάλληλο υπόγειο πάλι, μήπως ευαισθητοποιήσουν αυτούς που πρέπει. Χρόνια πριν η βοήθεια που χρειαζόταν ήταν 60.000 ευρώ. Τώρα απαιτούνται 500.000 για να ξεχρεώσει μισθοδοσίες, ΙΚΑ, ενοίκια που δεν εξοφλήθηκαν. Για να δούμε, αυτή τη φορά θα συγκινηθεί κανείς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή