Παλιοί λογαριασμοί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόρη του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα και της πιανίστριας Ελένης Σαράντη, την γνωρίζαμε σαν κομμάτι της δημοσιογραφίας. Ομως γρήγορα, η Ελένη Ζιώγα, δραστήρια όπως είναι, έγραψε στίχους που ερμήνευσαν πολλοί τραγουδιστές (Αρβανιτάκη, Πρωτοψάλτη, Νταλάρας, Κότσιρας, Πασπαλά, Μπάσης, κ.ά.), ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μπήκε και στον χώρο που όπως φαίνεται αγαπά περισσότερο: το θέατρο.

Στη σκηνή του Επί Κολωνώ συνεχίζει το ταξίδι που ξεκίνησε με τον μονόλογο «Το μυστικό της κυρίας Ελεν» σε θέατρα της Αθήνας το 2012. Κείμενο γραμμένο από την ίδια, βασισμένο στο μυθιστόρημα του πατέρα της Βασίλη Ζιώγα «Οπως τα κούρντισες, Θε μου», συγκινεί μέσα από την ιστορία που κλείνει μέσα του. Τρεις γενιές (η γιαγιά, ο πατέρα της και η ίδια), πολλές αλήθειες κι άλλες τόσες απώλειες. Ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, η ηθοποιός, στιχουργός μάς αποκαλύπτει πλευρές του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα αλλά και της γιαγιάς της, μιας απλής δυναμικής γυναίκας που έφυγε από τα Γιάννενα και έφτασε ώς το Παρίσι, χωρίς να γνωρίζει καν γαλλικά.

Παλιοί λογαριασμοί που κλείνουν λυτρωτικά για την Ελένη Ζιώγα, συγκινητικά και με μια αίσθηση ελπίδας για τους θεατές. Από τα καλά της κρίσης η ενδοσκόπηση, μας γνώρισε πολλά ωραία κείμενα τα τελευταία χρόνια. Μας ταρακούνησε με ιστορίες σαν αυτή της μητέρας του Αύγουστου Κορτώ «Το Βιβλίο της Κατερίνας» που απέδωσε εξαιρετικά η Λένα Παπαληγούρα. Επίσης με τη σπαρακτική «Η αδελφή μου» του Σταύρου Ζουμπουλάκη, το βιβλίο της Κατερίνας Ζαμπέτα με τίτλο «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» που μιλάει για τον πατέρα της. Ακόμη και το «Πάντα Ηρωες», του Φαμπιέν Μαρσό που μετέφρασε στη χώρα μας η Χάρις Αλεξίου. Η συγκλονιστική ιστορία ενός παραπληγικού καλλιτέχνη που έγραψε ο ίδιος ο Μαρσό και συγκίνησε την Αλεξίου όταν το διάβασε στο Παρίσι. Ηταν σαν να ζούσε την περιπέτεια του αδελφού της, του τραγουδιστή Γιώργου Σαρρή μετά το ατύχημά του, στην εντατική και στο κέντρο αποκατάστασης. Πικρές όλες οι ιστορίες, γεμάτες σημάδια, συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή