Ανατρεπτικές παραγωγές στη Στέγη

Ανατρεπτικές παραγωγές στη Στέγη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατώντας από ένα ipad στο χέρι, 20 θεατές ακολουθούν τις σκηνικές οδηγίες των Rimini Protokoll και ενσαρκώνουν οι ίδιοι τους ρόλους μιας παράστασης θεάτρου-ντοκουμέντου για το εμπόριο και τη χρήση όπλων. Oικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες αναλαμβάνουν να οδηγήσουν το κοινό σε μικρές διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας, υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρότζεκτ του Ολλανδού δημιουργού Ντρις Φερχόφεν. Το ντουέτο των Berlin Theatre Company συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο και τη ζωντανή μουσική για να δημιουργήσει ένα «πορτρέτο» της σύγχρονης Ιερουσαλήμ. Οι εμφύλιοι πόλεμοι του Λιβάνου και της Συρίας λειτουργούν ως αφετηρίες για τις δύο περφόρμανς του ηθοποιού, σκηνοθέτη και εικαστικού Ραμπί Μρουέ με τίτλο «Pixelated Revolution» και «Riding on a cloud». Tέλος, η χορογράφος Μισέλ Αν Ντε Μέι συμπράττει με τον κινηματογραφιστή Ζακό Βαν Ντορμέλ στο «Κiss and Cry», μία τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές… γυμνά χέρια.

Η θεματολογία τους είναι αρκετά διαφορετική, ωστόσο όλοι οι συμμετέχοντες στο νέο Fast Forward Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τις ανατρεπτικές παραγωγές τους, που αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ηθοποιών και κοινού, ακτιβισμού και καλλιτεχνικής δράσης, παραστατικών και εικαστικών τεχνών κ.ο.κ. Από τις 27 Απριλίου ώς τις 11 Μαΐου, πρωτοποριακές παραστάσεις και παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, συζητήσεις και προβολές, θα φιλοξενηθούν στη Στέγη και σε άλλους χώρους της Αθήνας – ανάμεσά τους, το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, όπου από την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν τα 20 «Situation Rooms» των Γερμανών Rimini Protokoll.

Aκόμα, στον σταθμό Μοναστηράκι θα συναντούν τους θεατές οι «οδηγοί» του πρότζεκτ «No Man’s Land» του Ντρις Φερχόφεν, που προσαρμόστηκε στην αθηναϊκή πραγματικότητα σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ASANTE και τις κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα. Το έργο πραγματεύεται την έννοια του δημοσίου χώρου αναδεικνύοντας ανθρώπους και τόπους στο όριο μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας, και σε αυτό το πλαίσιο δύο συζητήσεις με θέμα «Τα τείχη εντός της πόλης» και «Οι “ου τόποι” του σήμερα» θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η «Ιερουσαλήμ» των Βέλγων Ιβ Ντεγκρίζ και Μπαρτ Μπέλε, που επέστρεψαν στην πόλη δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου έργου τους, και οι υπόλοιπες παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο πιο «συμβατικό» περιβάλλον της Στέγης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, διεθνές συμπόσιο με θέμα «Media, πολιτική, περφόρμανς: Ο ρόλος του διαμεσικού θεάτρου στον δημόσιο χώρο». Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση στο www.sgt.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή