Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ από την Comédie-Française

Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ από την Comédie-Française

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Αντιγόνη του Ανουίγ είναι μια αναγκαία Αντιγόνη». Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που δήλωσε ο Μαρκ Πακέν, σκηνοθέτης της «Αντιγόνης», η οποία παρουσιάζεται από την Comédie-Française για δύο παραστάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο διάσημος θεατρικός οργανισμός, από τους ελάχιστους κρατικούς στη Γαλλία, παρουσιάζει την εκδοχή του Ζαν Ανούιγ πάνω στο κλασικό έργο του Σοφοκλή και σύσσωμη σχεδόν η ομάδα των ηθοποιών παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής.

Όπως είπε και ο σκηνοθέτης πρόκειται για ένα έργο επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την εποχή που δημιουργήθηκε όσο και για το σήμερα. Γραμμένο μέσα στη ναζιστική κατοχή αποτέλεσε μια έκφραση του πνεύματος της αντίστασης και της εξέγερσης – που τόσο είχε ανάγκη τότε ο γαλλικός λαός – ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αλλά που είναι ζητούμενο (όχι λιγότερο) και σημερινό. Με σεβασμό και πιστότητα στο πνεύμα του αρχαίου προτύπου του -κάτι το οποίο επαίνεσε και ο κ. Πακέν- ο Ανούιγ πρόσφερε μια εκδοχή η οποία δεν άργησε με τη σειρά της να γίνει κλασική.

Αυτή «απευθύνεται σε όλες τις θηλυκές και αρσενικές «Αντιγόνες» που υπάρχουν εκεί έξω και αγωνίζονται, στους ανθρώπους που λένε ένα όχι» μας είπε η Φρανσουάζ Ζιλάρ που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επίσης πρόκειται για ένα έργο που δεν επιλέγει πλευρές. «Η Αντιγόνη έχει σίγουρα δίκιο αλλά και ο Κρέοντας δεν έχει άδικο» ανέφερε ο Μπρούνο Ραφαέλι  (Κρέων) υπενθυμίζοντας την διατύπωση του Αλμπέρ Καμύ για τις αμφισημίες και την βαθιά σοφία του κειμένου. Και συνέχισε μιλώντας για την καθολικότητα της «Αντιγόνης», η οποία αν και έργο γεννημένο από το ελληνικό πνεύμα, αποκτά χάρις τα μηνύματα που μεταφέρει πανανθρώπινη σημασία. Για αυτό εξέφρασε και τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του -όπως έκαναν και οι υπόλοιποι συντελεστές- για τις δύο παραστάσεις που θα δοθούν μπροστά στο κοινό της Αθήνας.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιστροφή της Comédie-Française στην Ελλάδα ύστερα από 52 χρόνια ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, κ. Γιώργος Κουρουπός. Αφού μάλιστα εξέφρασε και την εκτίμησή του προς τον Μαρκ Πακέν,  προανήγγειλε και μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τον Γάλλο σκηνοθέτη πάνω σε ένα μουσικοθεατρικό αυτή τη φορά έργο.

Τέλος ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των συντελεστών για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς και του Εθνικού Μετώπου στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές μετά από σχετική ερώτηση που έγινε. «Δυστυχώς η πολιτική δεν συνιστά πλέον σκέψη, έχει γίνει ένα ακόμα επάγγελμα. Σήμερα βιώνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που βίωνε ο Ανούιγ, την απόγνωση της πολιτικής» είπε ο κ. Πακέν ενώ η Φρ. Ζιλάρ παραδέχτηκε πως είχε δισταγμούς δίνοντας παραστάσεις σε μέρη όπου την πλειοψηφία κατέχει πλέον το Εθνικό Μέτωπό. «Ωστόσο κατέληξα πως θα ήταν λάθος να αποκόψουμε το κοινό από την τέχνη. Ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων αυτή (η τέχνη) είναι κάτι το απαραίτητο για τον άνθρωπο».

Info: Η «Αντιγόνη» της Comédie-Française παρουσιάζεται στις 26 και 27 Απριλίου, στις 8.00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελληνικούς υπέρτιτλους (σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή