Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ανά την υφήλιο

Το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ανά την υφήλιο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τον ελληνικό κινηματογράφο, που κάνει αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια σε διοργανώσεις και φεστιβάλ του εξωτερικού, και το θέατρο ακολουθεί κατά πόδας, με πολλές παρουσίες σε σημαντικά και ιστορικά φεστιβάλ και θέατρα του κόσμου. Και είναι αρκετές οι παρουσίες και οι «έξοδοι» ελληνικών θεατρικών παραγωγών αυτό το διάστημα στο εξωτερικό, κάνοντας έτσι, και το θέατρο, πρεσβευτή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Αγ. Πετρούπολη – Μόσχα

• Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος εδώ και χρόνια συνομιλεί μέσω της θεατρικής τέχνης με μεγάλα θέατρα του κόσμου. Αυτή τη φορά, και για περίπου ένα εξάμηνο, κάνει στάση στη Ρωσία, όπου πρόκειται να κάνει πολλά και σημαντικά. Η αρχή έγινε με «Το τέλος του παιχνιδιού» που σκηνοθέτησε και παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη, στο ιστορικό Θέατρο Αλεξαντρίνσκι. Η παράσταση θα είναι στο εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του θεάτρου για τα επόμενα επτά χρόνια! Ηδη ο Θεόδωρος Τερζόπουλος βρίσκεται στη Μόσχα και ετοιμάζει μια μεγάλη πρεμιέρα σ’ ένα επίσης ιστορικό θέατρο: στο Δραματικό Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας που ανακαινίζεται. Εκεί, στις 22 Οκτωβρίου ο Ελληνας καλλιτέχνης σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, την παράσταση που θα εγκαινιάσει τη νέα περίοδο του Θεάτρου Στανισλάβσκι. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας της Γιοχάνα Βέμπερ, με στιγμές από τις παραστάσεις του θεάτρου «Αττις». Αλλά δεν μένει σ’ αυτά ο Θ. Τερζόπουλος.

Στις 16 Μαΐου ξεκινάει τις πρόβες για να σκηνοθετήσει και να παρουσιάσει, σε παγκόσμια πρώτη, το μουσικό έργο του Ντμίτρι Κουρλιάντσκι «Νοσφεράτου». Η πρεμιέρα θα γίνει στις 13 Ιουνίου, ενώ στις 20 του ίδιου μήνα το έργο «Νοσφεράτου» θα είναι η εναρκτήρια παράσταση στο Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ της Περμ. Η μουσική διεύθυνση της παράστασης είναι του Θόδωρου Κουρεντζή, η σκηνική εγκατάσταση του Γιάννη Κουνέλλη και τα κοστούμια της Λουκίας.

Φεστιβάλ Chantiers d’ Europe

• Η Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζεται να μας ταρακουνήσει με την «Κοκκινοσκουφίτσα» της που θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων από τις 14 ώς τις 25 Μαΐου. Πρόκειται για μια διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού, που μιλάει άμεσα για την καθημερινότητά μας και σαρκάζει την ανθρώπινη φύση. Η παράσταση θα ταξιδέψει στις 18 Ιουνίου στο Παρίσι για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Chantiers d’ Europe. Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Εμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη, Λένα Κιτσοπούλου.

Παρίσι

• Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η παράσταση που χαρήκαμε πέρυσι -στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών- στο προαύλιο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς, θα παιχτεί για μία μόνο βραδιά στο Παρίσι, στις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της UNESCO, κλείνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας. Την πρόσκληση έκανε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην UNESCO, Κατερίνα Δασκαλάκη. Η παράσταση θα παιχτεί στα ελληνικά με γαλλικούς υπέρτιτλους, σε μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και σε μουσική της Μόνικας. Στο ρόλο της Αντιγόνης, η Λένα Παπαληγούρα.

Ελβετία, Γερμανία

• Η παράσταση «Τηλέμαχος – Should I stay or should I go? », των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, ξεκίνησε από το Βερολίνο, συνέχισε στη Στέγη Γραμμάτων και  παρουσιάζεται όλο τον Μάιο σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης (Βέρνη, Ζααρμπρίκεν κ.α.). Το ανήσυχο δίδυμο αυτών των δημιουργών ετοιμάζει ήδη μια νέα περφόρμανς που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Theater der Welt στο Μάνχαϊμ, αλλά και μια παραγωγή, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, βασισμένη στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκε ήδη στην Κωνσταντία και τον Οκτώβριο θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή