Εθνικό Θέατρο 2014-15, περισσότερες σκηνές, μικρότερες παραγωγές

Εθνικό Θέατρο 2014-15, περισσότερες σκηνές, μικρότερες παραγωγές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ. H Κεντρική Σκηνή του Εθνικού γέμισε χθες το μεσημέρι. Οχι για κάποια παράσταση. Το κοινό ήταν οι συντελεστές και οι δημιουργοί των παραστάσεων που θα δούμε σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου την επόμενη σεζόν.

Και είναι πολλές οι σκηνές, γιατί από φέτος προστίθενται και νέες: το θέατρο «Χώρα» στην οδό Αμοργού στην Κυψέλη, η μικρή σκηνή του REX, που ονομάζεται πλέον «Κατίνα Παξινού» και θα φιλοξενεί την Πειραματική Σκηνή, αλλά και εκείνο το υπέροχο κτίριο στο τέρμα σχεδόν της οδού Πειραιώς, το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, που θα φιλοξενήσει, από τις 23/6, την καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού με τίτλο «Δημιουργημένα συμφέροντα».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης, είχε χθες γύρω του στο μεγάλο τραπέζι επί σκηνής τους περισσότερους από τους σκηνοθέτες της ερχόμενης σεζόν. Ηταν εμφανώς ευχαριστημένος, επανέλαβε πολλές φορές ότι ήταν μια καλή χρονιά, ευχαρίστησε το προσωπικό και τον Τύπο («για τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες τους γιατί όταν είναι εποικοδομητικές μας κάνουν καλύτερους») και ξεκίνησε να ξετυλίγει το πρόγραμμα του 2014-2015.

Το οποίο, εκ πρώτης όψεως μοιάζει πιο συμμαζεμένο από το περυσινό (φιλοξενεί πέντε φετινές παραστάσεις που είτε στριμώχτηκαν λόγω χρόνου είτε ξεκίνησαν αργά, μέσα στον Μάιο) και δίνει χώρο και βήμα σε πιο «δύσκολα» έργα, εγκαταλείποντας, κατ’ αρχήν, την περυσινή εμμονή στις μεγάλες λαϊκές παραγωγές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν δημοφιλή ονόματα που προσβλέπουν στην προσέλκυση κοινού. Συνοδεύονται όμως από καλές περγαμηνές και ποιότητα. Ο Σ. Χατζάκης ανακοίνωσε ότι οι παιδικές παραστάσεις θα μετακομίσουν στη μεγάλη σκηνή του REX, αλλά και στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ. Στις νέες δράσεις το πρόγραμμα «Επισκεπτήριο», που αναλαμβάνει ο ταλαντούχος Ηλίας Κουνέλας, με παραστάσεις σε νοσοκομεία. Και ζήτησε, σχεδόν οργισμένος, την απένταξη των κρατικών σκηνών από το καθεστώς ΔΕΚΟ. «Είναι παράλογο και απαράδεκτο», είπε. Νέα δράση και η «Ανοιχτή Πλατφόρμα» στο θέατρο «Χώρα» από τον Μάιο του 2015, όπου θα δίνεται στέγη σε νέες θεατρικές ομάδες.

Από τις φετινές παραστάσεις θα επαναληφθούν: το «Μεφίστο» (Σεπτέμβριος 2014, Κεντρική Σκηνή) και στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» οι παραστάσεις: «Δεκαήμερο», διασκευή του Νίκου Καραθάνου στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν και «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές που κάνει αύριο πρεμιέρα για λίγες μέρες στη Νέα Σκηνή.

Νέες παραγωγές στην Κεντρική Σκηνή το «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές» (σκηνοθεσία Βαγ. Θεοδωρόπουλος) και «Φιλουμένα» (σκην. Νίκος Μαστοράκης) με την Ελένη Ράντου. Στη Νέα Σκηνή νέο έργο είναι των αδελφών Κούφαλη με τίτλο «Συγχώρεσέ με» (σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης).

Στο θέατρο «Χώρα» θα σκηνοθετήσουν έργα που έχουν γίνει ήδη επιτυχίες οι Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Λιγνάδης, Πέτρος Φιλιππίδης. Οσο για το Μικρό REX θα σκηνοθετήσουν η Αντζελα Μπρούσκου, ο Γιώργος Μανιώτης και ο Bruce Myers, έργα επίσης κλασικά και αγαπημένα («Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», τις «Ευτυχισμένες ημέρες», τις «Δούλες» αντίστοιχα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή