Αστοί και απόκληροι στη «Δυτική αποβάθρα»

Αστοί και απόκληροι στη «Δυτική αποβάθρα»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η τελευταία φετινή πρεμιέρα του Εθνικού, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», και ήταν μ’ ένα δυνατό έργο: τη «Δυτική αποβάθρα» που έγραψε ο Μπερνάρ Μαρί Κολτές στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Και όμως μοιάζει τόσο σύγχρονο, τόσο σημερινό. Πώς θα συνεννοηθούν δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων –οι καλοβαλμένοι αστοί και οι περιθωριακοί μετανάστες– που αναγκάζονται να ανακατευτούν και να συμβιώσουν σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά μιας πόλης, οποιασδήποτε πόλης;

Ο Κολτές εμπνεύστηκε το έργο σε μια πραγματική αποβάθρα της Νέας Υόρκης. Στη φετινή του παρουσίαση το μετέφερε, έξοχα, στα ελληνικά ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου και στη Νέα Σκηνή έστησε ένα λαβυρινθώδες και ασφυκτικό σκηνικό ο Γάλλος Antoine Vasseur. Και οι οκτώ ηθοποιοί (Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Θέμις Μπαζάκα, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Νιάρρος και Μιχάλης Afolayan) ζωντάνεψαν αυτούς τους φανταστικούς χαρακτήρες, που ίσως κάπου να έχουμε συναντήσει στις πόλεις όπου σήμερα ζούμε, ακολουθώντας τις οδηγίες του σκηνοθέτη Ludovic Lagarde. Ηταν ένα πολύ ενδιαφέρον και πολύ επίκαιρο κλείσιμο της σεζόν από το Εθνικό Θέατρο. Ενα έργο που και το σκηνικό και οι ηθοποιοί και η σκηνοθεσία άγγιξαν τους θεατές της παράστασης, που έθιξε πολλές χορδές. Ολα τα πρόσωπα αυτού του έργου, από το απελπισμένο μεγαλοστέλεχος και τη δυναμική βοηθό του που εκπλήσσεται με τους απελπισμένους ανθρώπους που βλέπει γύρω της, αλλά και αυτοί οι ίδιοι, οι τελευταίοι, οι απόκληροι, όλοι αναζητούν διέξοδο από αυτόν τον λαβύρινθο – από τον τόπο που ζουν, από την πόλη που ζουν, από τον τρόπο ζωή τους, από τη ζωή τους. Ολο το έργο είναι η αναζήτηση αυτής της διεξόδου και στη διάρκειά του βλέπουμε τους ξεριζωμένους ανθρώπους και την απελπισία τους, τα κατώτερα και τα ανώτερα συναισθήματα όλων, τις μικροεξουσίες, τους αρχηγίσκους και τους πραγματικούς αρχηγούς. Και οι οκτώ ηθοποιοί μεταδίδουν εξαιρετικά τον ζόφο, την απελπισία, την ελπίδα, τη σκληρότητα, τη θυμοσοφία και την ελπίδα που ενυπάρχουν σ’ αυτούς τους χαρακτήρες. Αν δεν προλάβετε να το δείτε φέτος, μην ανησυχείτε, το φθινόπωρο δεν είναι μακριά.

Η παράσταση θα παίζεται στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι αύριο Κυριακή και θα επαναληφθεί την επόμενη σεζόν στον ίδιο χώρο. Το κείμενο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές στη μετάφραση που υπογράφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγρα». Η παράσταση είναι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014», με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή