Το μετρό γέμισε… Βατράχους

Το μετρό γέμισε… Βατράχους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Πέμπτης, στο σταθμό μετρό του Συντάγματος. Εκατοντάδες επιβάτες επικυρώνουν σχεδόν μηχανικά τα εισιτήριά τους, στριμώχνονται στις κυλιόμενες σκάλες και κατευθύνονται βιαστικά προς τις αποβάθρες. Μερικοί τουρίστες κοντοστέκονται για να χαζέψουν τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στις προθήκες. Τίποτα στο θορυβώδες σκηνικό δεν μαρτυρεί ότι η σημερινή διαδρομή ρουτίνας όλων αυτών των ανθρώπων θα έχει κάτι το διαφορετικό.

Ξαφνικά, ανάμεσα στο πλήθος εμφανίζονται είκοσι τεράστιοι βάτραχοι! Με μάσκες-κουκούλες περιφέρονται στο χώρο και ξαφνιάζουν τους ανυποψίαστους περαστικούς. Συνοδεύουν τις ηλικιωμένες κυρίες έως την έξοδο και σκαρφίζονται χαριτωμένα πειράγματα για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια.

Οι αντιδράσεις των παρισταμένων ποικίλλουν – μερικοί τρομάζουν, άλλοι γελούν, κάποιοι αδιαφορούν. Και πριν προλάβουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, οι μυστηριώδεις μασκοφόροι αποκαλύπτουν τα πρόσωπά τους, μπαίνουν στη σειρά και αρχίζουν να απαγγέλλουν αποσπάσματα από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Μπροστά τους ξεπροβάλλει η «Ιέρεια» Εβελίνα Παπούλια, που ξεκινά να τραγουδά το Χορικό των Ιάκχων. Στην παρέα προστίθενται ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ως Διόνυσος), ο Φάνης Μουρατίδης (ως Ευριπίδης) και ο Γιάννης Ζουγανέλης (ως Αισχύλος).

Οι περαστικοί αναγνωρίζουν τους δημοφιλείς ηθοποιούς και βγάζουν από τις τσάντες τους φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και τάμπλετ για να τους απαθανατίσουν. Το Flash Mob είναι σε πλήρη εξέλιξη… Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ευρέως γνωστός ο όρος (σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνεται ξαφνικά σε έναν δημόσιο χώρο, παρουσιάζει ένα δρώμενο κι έπειτα σκορπίζει ξανά), αλλά στο εξωτερικό Flash Mobs διοργανώνονται εδώ και μία δεκαετία με σκοπούς άλλοτε ψυχαγωγικούς και άλλοτε εμπορικούς.  Αυτήν τη φορά, την πρωτοβουλία είχαν το Εθνικό Θέατρο και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, εν όψει της καλοκαιρινής περιοδείας των «Βατράχων», που ξεκινά στις 19 Ιουλίου από την Καβάλα.

Μόλις 8 λεπτά διήρκεσε το δρώμενο. Στο διάστημα αυτό είδα κοριτσάκια να παρακαλούν για ένα αυτόγραφο τον γνωστό χορευτή Ιβάν Σβιτάιλο, αγόρια να φωτογραφίζουν την Εβελίνα Παπούλια σχολιάζοντας ότι «είναι πολύ πιο όμορφη από κοντά», ένα ζευγάρι από την Τήνο να εκφράζει το θαυμασμό του στον Γιάννη Ζουγανέλη, μια παρέα Κινέζων να βιντεοσκοπεί το δρώμενο και να το αναρτά στο YouTube. «Μαμά, έλα γρήγορα, είναι εδώ αυτός που παίζει στη σειρά που βλέπεις στην τηλεόραση και σιχαίνεται ο μπαμπάς!» άκουσα μια έφηβη να λέει στο τηλέφωνο.

«Κάποιος με ρώτησε: “Γιατί διαμαρτύρεστε;”. Νόμιζε ότι ήμασταν οικολόγοι και μαχόμαστε για κάποιο είδος βατράχου που απειλείται με εξαφάνιση!» λέει ο Γιάννης Κακλέας. «Μου αρέσουν τα απρόοπτα καλλιτεχνικά δρώμενα που συμβαίνουν στην πόλη. Αυτοσχεδιάσαμε και ο κόσμος ξαφνιάστηκε ευχάριστα. Οσο λιγότερο πομπώδες είναι κάτι, άλλωστε, τόσο περισσότερο αφορά το κοινό». «Ηταν, επιτέλους, μια αισιόδοξη νότα σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η μιζέρια», δίνει τη δική του διάσταση ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Κρίνοντας από την αντίδραση του κοινού που ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα μετά το τέλος της… μίνι παράστασης, το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. «Μπορεί να μην άλλαξε η ζωή μου ούτε η καθημερινότητά μου, αλλά έστω για μία στιγμή αναγκάστηκα να σταματήσω, να κοιτάξω τι συμβαίνει γύρω μου και να χαμογελάσω. Δεν είναι και λίγο αυτό», είπε η κυρία Διονυσία και έφυγε κάνοντας αέρα με τη βεντάλια της. ≠

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή