Το ταξίδι του «Ματαρόα»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια ομάδα νέων δημιουργών, με συμπαραστάτες ιστορικούς και καλλιτέχνες (η γλύπτρια Κλειώ Μακρή, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο συνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης), αλλά και πολιτιστικούς φορείς σ’ όλη την Ευρώπη. Ξεκίνησαν το τολμηρό εγχείρημα να ζωντανέψουν θεατρικά την ιστορία του πλοίου «Ματαρόα», που ξεκίνησε το 1945, σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας, για να φυγαδεύσει στο Παρίσι, με υποτροφίες του γαλλικού κράτους, Ελληνες φοιτητές -καλλιτέχνες και επιστήμονες- και να τους πάρει μακριά από τον Εμφύλιο που ερχόταν.

Αυτή η ιστορία, με τίτλο «Ματαρόα – Η διάτρητη μνήμη» θα ζωντανέψει στη σκηνή του «Θεάτρου του Ηλιου» της Αριάν Μνουσκίν, σε σκηνοθεσία Helene Cinque, τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2014. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Theatre du Soleil η Κλειώ Μακρή θα δημιουργήσει μια παράλληλη εικαστική εγκατάσταση, εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο Ματαρόα. Και μετά σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα αντίστροφο ταξίδι επιστροφής προς την Ελλάδα, με στάσεις, τους σταθμούς του «Ματαρόα» και να φτάσουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, 70 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι. Την ιδέα, την έρευνα και την οργάνωση της παραγωγής συντονίζει η Ελίτα Κουνάδη και τις μεταφράσεις υπογράφουν ο Δημήτρης Αλεξάκης και η Κυβέλη Καστοριάδη.

Μια ιδέα νέων ανθρώπων που χρειάζεται ενίσχυση. Οσοι θέλετε να συνδράμετε οικονομικά ή με άλλους τρόπους επικοινωνήστε με τη διεύθυνση [email protected]. «Η υποστήριξή σας είναι για μας πολύτιμη, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να συμβάλετε οικονομικά», λένε οι συντελεστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή