Οι «εμφύλιοι» της τέχνης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεστιβάλ Αθηνών οδεύει προς τη λήξη του (31 Ιουλίου). Και αρχίζει και κατασταλάζει στους συστηματικούς θεατές το φετινό στίγμα – θα επικεντρωθούμε στο θεατρικό στίγμα. Εξαρχής ειπώθηκε (σε κάποιες περιπτώσεις) ότι ήταν αρνητικό πως φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, ιδίως στο θεατρικό κομμάτι, στηρίχθηκε στις εγχώριες δυνάμεις. Και είδαμε πολλές προτάσεις, πολλούς νέους καλλιτέχνες στα πρώτα τους βήματα ή ήδη δοκιμασμένους. Και άλλους, πολλούς, που ήδη έχουν εγγράψει «χιλιόμετρα» και έχουν κάνει το όνομά τους, έχοντας κιόλας αφήσει το στίγμα τους στο σύγχρονο θέατρο.

Ποιο είναι το πρώτο συμπέρασμα; Οτι οι νέοι σκηνοθέτες αναζητούν. Είτε στα σύγχρονα κλασικά θεατρικά κείμενα είτε στη λογοτεχνία είτε στο αρχαίο δράμα. Δοκιμάζουν, αναιρούν, αυθαδιάζουν, παρωδούν. Δοκιμάζονται οπωσδήποτε.

Εχουν ακουστεί πολλά για πολλές από τις ανατρεπτικές και «αυθάδεις» παραστάσεις όλο αυτό το διάστημα – όπως κάθε φορά που δοκιμάζεται ή επιχειρείται κάτι διαφορετικό. Μερικές φορές, η εμμονή και το πάθος της μίας πλευράς δημιουργούν αυτομάτως ένα εξίσου ισχυρό πάθος στο άλλο «στρατόπεδο». Φαίνεται ότι μας αρέσει σ’ αυτήν τη χώρα να είμαστε σε στρατόπεδα – πολιτικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά, ιδεολογικά οπωσδήποτε. Γιατί καθετί πασπαλίζεται και με λίγη ιδεολογία.

Και παρότι η τέχνη δεν θα έπρεπε να δημιουργεί «εμφυλίους», καλώς ή κακώς υπάρχουν. Μερικές φορές καλώς, αφού έτσι κι αλλιώς είναι αναίμακτοι, και στην καλύτερη περίπτωση ανασύρουν και προκαλούν σκέψη και επιχειρήματα. Ισως, τώρα που τελειώνει το Φεστιβάλ, να έχουμε τον χρόνο να αναστοχαστούμε ότι όσα είδαμε είναι οι εναγώνιες προσπάθειες της νέας γενιάς να συγκεράσουν τις μνήμες και τις καταβολές τους στη σύγχρονη τέχνη. Να εντάξουν τις «γλώσσες» της γενιάς τους δίπλα στις γλώσσες της ποίησης, του αρχαίου δράματος, των λυρικών. Οχι πάντα με επιτυχία. Αλλά ας αναγνωρίσουμε τη δική τους προσπάθεια και την κατάθεση της δικής τους οπτικής. Είναι παραγωγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή