Πρεμιέρα στο «Σχολείον» με εφιαλτική κωμωδία

Πρεμιέρα στο «Σχολείον» με εφιαλτική κωμωδία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαμε αρκετά χρόνια να μπούμε σ’ αυτόν τον χώρο. Το «Σχολείον» στην οδό Πειραιώς 52, ο βιομηχανικός χώρος που οραματίστηκε η Ειρήνη Παπά και τον έφτιαξε ως πολλαπλό χώρο πολιτισμού, είχε πληγεί από την κρίση. Ηταν κλειστός και ταλαιπωρημένος. Μέχρι που το Εθνικό Θέατρο, σε μια τριμερή συμφωνία με την ΕΤΑΔ (που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα) και τον Σύλλογο Φίλων «Ειρήνη Παπά», ανέλαβε να τη διαχειριστεί μέχρι το 2027 και να στεγάσει εκεί κατ’ αρχάς τη Θερινή Σκηνή του και στην πορεία κι άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Εναρκτήρια παράσταση (ξεκίνησε την Τετάρτη 23 Ιουλίου), το έργο του νομπελίστα Χαθίντο Μπεναβέντε «Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Γενική είσοδος 10 ευρώ, ενώ κάθε απόγευμα θα φεύγει από το κτίριο του Εθνικού στην Αγίου Κωνσταντίνου πούλμαν για να μεταφέρει τους θεατές στο τέρμα της Πειραιώς και θα επιστρέφει στο κτίριο Τσίλλερ μετά την παράσταση.

Δραματική Σχολή

Μόλις 700 ευρώ τον μήνα θα πληρώνει το Εθνικό Θέατρο στην ΕΤΑΔ και θα στεγάσει στο «Σχολείον» παραστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως μερικά από τα τμήματα της Δραματικής Σχολής (το τμήμα αρχαίου δράματος και το τμήμα σκηνοθεσίας αρχικά), αλλά και τις διεθνείς καλλιτεχνικές ανταλλαγές που πραγματοποιεί το Εθνικό Θέατρο. Ο Σωτήρης Χατζάκης σκοπεύει να δώσει χώρο στο «Σχολείον» και στους νέους δημιουργούς, δημιουργώντας είτε ένα φεστιβάλ είτε ένα βήμα έκφρασης νέων. «Είναι μέγιστη η προσφορά της Ειρήνης Παπά και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να γίνει αυτός ο χώρος όπως τον ονειρεύτηκε. Παραδίδουμε τον χώρο στο δημόσιο συμφέρον, και θα έλεγα ότι τον διασώσαμε από την εμπορική αξιοποίησή του», έλεγε στη συνέντευξη Τύπου.

Η παράσταση

Το έργο του Μπεναβέντε ανέβηκε για πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1907 και πρόκειται για έργο κωμικό, δραματικά επίκαιρο και τραγικά αναγνωρίσιμο στις μέρες που ζούμε. «Είναι μια εφιαλτική κωμωδία». «Είναι μια βιτριολική κωμωδία κοινωνικής κριτικής», έλεγαν οι ηθοποιοί. «Στο έργο του Μπεναβέντε το φανταχτερό δέντρο της διαφθοράς έχει απλώσει τις ρίζες του σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ετσι όλοι συμμετέχουν σε μια φάρσα εξαπατήσεων, ανατροπών, μεταστροφών και ένοχων συγκατανεύσεων».

Στην Ελλάδα ανέβηκε το 1939 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη, την ίδια που χρησιμοποιεί και ο Σωτήρης Χατζάκης σήμερα. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Οικονόμου. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τέλος Αυγούστου στο «Σχολείον» (από Τετάρτη έως και Κυριακή στις 9 μ.μ.) με διακοπή την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή