Οι σκηνές του χειμώνα: Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Οι σκηνές του χειμώνα: Δημοτικό θέατρο Πειραιά

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαναξεκίνησε πέρυσι έπειτα από πολλά χρόνια σιωπής και ανακατασκευής και συγκίνησε όλους η ανακαινισμένη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ). Η πρώτη σεζόν κέρδισε το κοινό και του Πειραιά και της Αθήνας. Φέτος το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32), ανασκουμπώνεται, και διεκδικεί ξανά την εμπιστοσύνη του κοινού. Το ρεπερτόριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που είναι μέχρι στιγμής γνωστό φτάνει μέχρι το τέλος του 2014. Κι αυτό γιατί εκκρεμεί η τοποθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή, αλλά και η διασφάλιση προϋπολογισμού ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα αυτό το νέο θέατρο. Αυτή τη στιγμή τις εκκρεμότητες και τους πρώτους μήνες προγραμματισμού του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, λύνει η τετράμηνη παράταση (ως το τέλος του 2014) της θητείας του Τάκη Τζαμαργιά. Ο οποίος έχει διασφαλίσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στο κεντρικό θέατρο του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Ας τις δούμε:

Στις 5 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ η παράσταση με τίτλο «Δυο φιλιά σου κι ένα χάδι» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, που βασίζεται στα «Κόκκινα φανάρια» του Αλέκου Γαλανού. Πρόκειται για ένα έργο-φόρο τιμής στον Πειραιά και πιο ειδικά στην Τρούμπα, όπως σημεινώνει ο σκηνοθέτης. Ενα έργο αφιερωμένο στους άγωνστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου που τριγυρνούσαν στις γειτονιές του Πειραιά: από το λιμάνι ως την Πειραϊκή κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, όπου περίμεναν τα κορίτσια ν' ακούσουν το σφύριγμα των πλοίων. Είναι ο Πειραιάς της δεκαετίας του ’50 και η μετεμφυλιακή Ελλάδα παράλληλα. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Λένα Μαρσελά, Ελισάβετ Μουράφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης. Τα κοστούμια επιμελείται η ΕλληΠαπαγεωργακοπούλου.

Για δύο μόνο παραστάσεις, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου το Εθνικό Θέατρο Παλαιστίνης παρουσιάζει στο ΔΘΠ την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Αντέλ Χακίμ. Η παράσταση κέρδισε το βραβείο κριτικών το 2012 στο Theatre des Quarties d' Ivry. O αιγυπτιακής καταγωγής Αντέλ Χακίμ ασχολείται χρόνια με την αρχαία τραγωδία και θεωρεί ότι το κείμενο του Σοφοκλή «αναφέρεται στη σχέση των όντων με τη γη, τη γη τους, στην αγάπη που κάθε άνθρωπος έχει για τον γενέθλιο τόπο του και στους δεσμούς που διατηρεί μαζί του. Ο Κρέων, τυφλωμένος από τους φόβους και τα φαντάσματά του, απαγορεύει την ταφή ενός ανθρώπου στη γη του. Και καταδικάζει την Αντιγόνη να κλειστεί σε σπήλαιο, χωρίς τροφή και νερό», λέει ο σκηνοθέτης και οι παραλληλισμοί είναι φανεροί. Η σκηνογραφία και οι φωτισμοί είναι του Yves Collet,  η μουσική του Trio Jourban, το κείμενο στα αραβικά συνέθεσε Abdel Rahman Badawai, τα σκηνικά ο Abd El Salam Abdo.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί του Εθνικού θεάτρου της Παλαιστίνης Hussam Abu Eisheh, Alaa Abu Garbish, Kamel Al Basha, Mahmoud Awad, Yasmin Hamaar, Shaden Salim, Daoud Toutah.

Οι πρώτες έξι μέρες του Δεκεμβρίου επιφυλάσσουν μιαν έκπληξη, αφού το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θα φιλοξενήσει το Theatre des Bouffes du Nord και την «Κοιλάδα των Εκπλήξεων» σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ με την Ελληνίδα βραβευμένη σαιξπηρική ηθοποιό Κάθριν Χάντερ. Ο Πήτερ Μπρούκ στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» εξερευνά τις εντυπωσιακές εμπειρίες ανθρώπων που βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φώς. Θέμα του οι άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Περιδιαβαίνοντας τα όρη και τις πεδιάδες της ύπαρξης μας, με σταθμό την έκπληξη και τον εντυπωσιασμό, ο Μπρούκ, συνεχίζει και συμπληρώνει το θέμα που ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Το ταξίδι στο Θέατρο που αντιγράφει την ζωή. Το καινούργιο έργο του Πήτερ Μπρουκ είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκέφαλου.  Με ελληνικούς υπότιτλους

Και μέσα στον Οκτώβριο για τέσσερις μόνο παραστάσεις (12, 14, 15 και 16 Οκτωβρίου) χορός στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο «Ερωτευμένος Σοπέν», ένα μπαλέτο σε δύο πράξεις, του Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν.

Οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλότε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.

Ο Ερωτευμένος Σοπέν είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν.

Χορογραφία: Γιαννίκ Μποκέν

Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα

Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή