Ο ποιητής δεν ήταν μόνος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης η θεατρική ομάδα Χρώμα στήνει, τα Δευτερότριτα έως τις 25 Νοεμβρίου, μία παράσταση πάνω σε κείμενα του Γιώργου Χειμωνά. Συγκεκριμένα, «Ο βασιλιάς της Ασίας», όπως τιτλοφορείται η παράσταση, βασίζεται σε κείμενο που έχει συνθέσει ο Κωνσταντίνος Χατζής με αποσπάσματα και φράσεις από το σύνολο του πεζογραφικού και μεταφραστικού έργου του Γιώργου Χειμωνά.

Το έργο του Χειμωνά έχει καταχωρισθεί στη συνείδηση των πολλών σαν κάτι πολύ ερμητικό και δυσνόητο, όπως λίγο-πολύ το έργο όλων των ποιητών. Γι’ αυτό και είναι εντυπωσιακή η «προσφορά» της Λυδίας Κονιόρδου και του Βαγγέλη Παπαδάκη, ηθοποιών της παράστασης, οι οποίοι αναδεικνύουν με στιβαρό χιούμορ την αμεσότητα του λόγου και τις παύσεις του έργου του Χειμωνά. Βέβαια, παρότι η παρουσία της Κονιόρδου αποτελεί τον «κράχτη» για το κοινό, πίσω από την επιτυχία του εγχειρήματος κρύβονται ο έρωτας του Κ. Χατζή στα κείμενα του Χειμωνά, η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές που διαμόρφωσαν το θεατρικό πλαίσιο για την τελική δουλειά των 70 λεπτών.

Από την άλλη, ακόμη κι αν τα δημοφιλή θεατρικά brand names παίζουν τον ρόλο τους, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει ευχάριστα ότι το γκαράζ του «Μιχάλης Κακογιάννης» είναι γεμάτο, την ίδια στιγμή που η Αθήνα κατακλύζεται από θεατρικές παραστάσεις κάθε είδους. Λέτε να ισχύει αυτό που έχει γράψει ο Γιώργος Χειμωνάς (στον «Εχθρό του ποιητή») και ακούγεται στην παράσταση; «Αρχίζει μια αναγέννηση. Μια απροσδόκητη αναγέννηση φύσηξε απότομα πάνω από σφαγές λαών κι αδιάφορη για τις σφαγές… Πρόκειται να έρθει το νέο είδος των ανθρώπων. Μια νέα ράτσα. Οι παλιοί άνθρωποι κι αυτός ο τρομαγμένος λαός πρέπει να εξαφανιστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή