Τρεις νέες σκηνές στην «Ακαδημία Πλάτωνος»

Τρεις νέες σκηνές στην «Ακαδημία Πλάτωνος»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η αυλή κι αυτός ο χώρος έχουν υποδεχθεί θεατρικές παραστάσεις. Ηταν το θέατρο «Ακαδήμεια», πριν από λίγα χρόνια. Μετά έμεινε πάλι στη σιωπή των χρόνων του. Ωσπου μια νέα κοπέλα με τους συνεργάτες της, η Κρίστελ Καπερώνη, το βρήκε όταν αναζητούσε στέγη για την παράσταση «Μαύρη ζάχαρη». Βρέθηκε τότε σ’ αυτό το κτίριο της οδού Σπύρου Πάτση και Μαραθωνομάχων 8, στον Βοτανικό, και «όταν τον είδα, ένιωσα πολύ όμορφα και ένιωσα και την ανάγκη να τον αξιοποιήσω για να πάψει να είναι κλειστός».

Εδώ και δύο εβδομάδες, αυτός ο χώρος στεγάζει τις υποδομές ενός σύγχρονου θεατρικού χώρου στο κέλυφος ενός παλιού κτιρίου, που βεβαίως ανακαινίστηκε. Το νέο όνομα αυτού του χώρου είναι «Ακαδημία Πλάτωνος» και όχι τυχαία, αφού βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της περίφημης Ακαδημίας, της φιλοσοφικής σχολής του Πλάτωνα. «Με ενδιέφερε η περιοχή, μου αρέσει η γειτονιά και αρέσει πολύ και στον κόσμο που αυτός ο χώρος έπαψε να είναι κλειστός. Ερχονται άνθρωποι από διπλανά μαγαζιά, από διπλανά σπίτια και χαίρονται τη νέα μορφή του, που δεν έχει προδώσει την παλιά.

Η Κρίστελ Καπερώνη, που είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια αυτού του εγχειρήματος, είναι μόλις 24 ετών, αλλά δεν έχει μικρό παρελθόν. «Ασχολούμαι από τα 14 μου με το θέατρο, τελείωσα τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, έχω κατοχύρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και τολμώ να πω ότι έχω κάνει ήδη κάποια πράγματα. Περισσότερο στην παιδική σκηνή, αλλά και σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, κρατικά και ιδιωτικά».

Η «Ακαδημία Πλάτωνος» διαθέτει τρεις σκηνές: την κεντρική, μια διαμορφωμένη υπαίθρια (έχω δει σ’ αυτήν την αυλή παράσταση στην παλαιότερη μορφή και είναι σπουδαία εμπειρία) και τη βιομηχανική, που βρίσκεται σε μια αποθήκη του χώρου. Ποιο είναι το πρόγραμμα της πρώτης χρονιάς της νέας θεατρικής σκηνής; Αρκετά φιλόδοξο, αφού περιλαμβάνει πέντε παραστάσεις –οι δύο από αυτές απευθύνονται σε παιδιά– ένα παιδικό εργαστήρι και μία συναυλία.

Πέντε παραστάσεις

Οι παραστάσεις έχουν ξεκινήσει όλες: «Μαύρη ζάχαρη», ένα σκοτεινό παραμύθι για τον έρωτα και τα ναρκωτικά. «Παραμύθι χωρίς όνομα», το γνωστό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα σε διασκευή για μικρούς θεατές. «Η βασίλισσα του χιονιού», το αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, πάλι για παιδιά. «Ρ (ωμαίος) + Ι (ουλιέτα) Forever», ένα σύγχρονο ανέβασμα του σαιξπηρικού κλασικού έργου που εξακολουθεί να εμπνέει όλες τις γενιές των δημιουργών. Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, Νίκος Φυτάς, παρουσιάζει στην «Ακαδημία Πλάτωνος» την παράστασή του «Λήθη». Οσο για τη συναυλία του F.D. Foxmoor των Active Member, μπορείτε να διαλέξετε μία από τις ημερομηνίες: 18, 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου. Και τα Σάββατα του Δεκεμβρίου θα στεγαστεί στον χώρο «Θεατροπαιδαγωγικό Εργαστήρι» για παιδιά από 6 έως 15 ετών.

«Πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος 24 ετών που έχει αναλάβει την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης ενός οργανισμού – μικρού μεν, αλλά οργανισμού; Δεν τρομάζει;», ρωτάω την Κρίστελ Καπερώνη. «Με το να τρομάζουμε, δεν θα πετύχουμε πολλά πράγματα. Μ’ αρέσει πολύ να αγωνίζομαι και να πετυχαίνω στους στόχους μου. Θέλω να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι στον χώρο, κι άλλες φωνές, κι άλλες ομάδες με φρέσκες ιδέες και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους», λέει χωρίς να σκεφτεί καθόλου την απάντηση.

Η «Ακαδημία Πλάτωνος» άνοιξε τις πύλες της στις 14 Νοεμβρίου. Πώς ανταποκρίνεται το κοινό; «Η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ παραπάνω απ’ ό,τι περίμενα και κάθε βράδυ είμαι ακόμη πιο χαρούμενη από το προηγούμενο», απαντάει η Κρίστελ Καπερώνη.

Νέοι άνθρωποι που ξανακάνουν νέους, φωτεινούς και δημιουργικούς τους παλιούς χώρους αυτής της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή