Η μεγάλη σκηνή του «Rex» ανήκει πλέον στο Εθνικό

Η μεγάλη σκηνή του «Rex» ανήκει πλέον στο Εθνικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική επίδραση στη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας θα έχει η απόδοση στο Εθνικό Θέατρο της συνολικής χρήσης του «Rex». Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, η ισόγεια αίθουσα που επί σειρά ετών εκμίσθωνε ο επιχειρηματίας Ηλίας Μαροσούλης θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται από το Εθνικό Θέατρο, που είναι ιδιοκτήτης ολόκληρου του κτιρίου.

Ηταν ένας στόχος του διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη και του Δ.Σ. που αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη σύμβαση μίσθωσης της ισόγειας αίθουσας, ούτως ώστε το σύνολο του Rex να αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο βραχίονα του Εθνικού Θεάτρου. Ο Σωτήρης Χατζάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει την ισόγεια αίθουσα από την προσεχή περίοδο ώστε να μη διαταραχθεί η έως τώρα λειτουργία της και η απασχόληση όσων εργάζονται. Από του χρόνου, όμως, η αίθουσα αυτή μαζί με το υπόγειο («Σινεάκ-Παξινού») και τον όροφο («Κοτοπούλη») θα αποτελεί ένα τρίπτυχο, στο οποίο θα αναπτύσσονται διαφορετικής κατεύθυνσης θεατρικές παραγωγές. Ο διευθυντής του Εθνικού σκέφτεται να αφιερώσει τη νεοαποκτηθείσα μεγάλη σκηνή στο μιούζικαλ, ώστε να δώσει ώθηση σ’ ένα δημοφιλές είδος, που στην Ελλάδα έχει αποσπασματική παρουσία και όχι εδραιωμένη παράδοση. Ωστόσο, υπάρχει κοινό. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη για μεταφορά γνωστού μιούζικαλ (πιθανώς το «Φάντασμα της Οπερας»), γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού γεγονότος ευρείας αποδοχής ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα εποχή στο Rex.

Aλλωστε, όλο το κτίριο, που ήδη έχει λαμπρή την ανακαινισμένη όψη του, θα εναρμονιστεί στις απαιτήσεις ενός κτιρίου θεαμάτων (όπως η πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε όλες τις αίθουσες). Παράλληλα, η απόδοσή του από την περίοδο 2015-16 στην καλλιτεχνική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη του, θα ευεργετήσει την κίνηση στην οδό Πανεπιστημίου με την προσέλκυση μεγάλου αριθμού θεατρόφιλων.

Το Εθνικό Θέατρο, που δεν έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκτελεί με συνέπεια τον προϋπολογισμό του και στις 30 Σεπτεμβρίου είχε πλεόνασμα εσόδων έναντι δαπανών κατά 263.090 ευρώ. Κατά την πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, παρουσιάστηκε το κοινωνικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου αλλά και η απόδοση της χρήσης του Rex. Η διεύθυνση του Εθνικού προωθεί παράλληλα προγράμματα κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων στα σχολεία, το θέατρο Κατ’ Οίκων, το «Επισκεπτήριο» και την πλατφόρμα για νέους. Σε εξέλιξη είναι επίσης το πρόγραμμα εξωτερικών σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου με λογική γεωπολιτικών πολιτισμικών επαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή