«Αδελφοί Καραμάζοφ», το έργο, οι πέντε ηθοποιοί και η νέα εκδοχή

«Αδελφοί Καραμάζοφ», το έργο, οι πέντε ηθοποιοί και η νέα εκδοχή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τον Αύγουστο του 2013 έξι ηθοποιοί ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι. Αποφάσισαν να διαβάσουν μαζί τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι με σκοπό να παρατηρήσουν κατά πόσο είναι εφικτό ένα μυθιστόρημα να μεταστρέψει τη ζωή τους. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μετά από οκτώ μήνες και η ζωή τους είχε πραγματικά αλλάξει.

Η ανάταση που είχα νιώσει τον Ιούνιο που μας πέρασε όταν παρακολούθησα στην αυλίτσα του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα την παράσταση του Ηλία Κουνέλα «Αδελφοί Καραμάζοφ-Η εμπειρία μιας συνάντησης» (Φεστιβάλ Αθηνών) παραμένει μέσα μου. Εικόνες, λέξεις, αισθήσεις. Ο ιερέας της εκκλησίας σαν βγαλμένος από τον ντοστογιεφσκικό κόσμο, που κάθισε ανάμεσά μας στο πεζούλι μαζί με τη γάτα της εκκλησίας για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Τα βλέμματα ανάμεσα στους ηθοποιούς που πρόδιδαν μια βαθιά και σπάνια σύμπνοια. Η πόρτα του ναού που είχε ανοίξει σαν από ένα φύσημα του αέρα για να αποκαλύψει το σιωπηλό εσωτερικό του, τις παλιές εικόνες και τα κηροπήγια. Η μουσική που νόμιζες πως φανταζόσουν να ακούγεται κι όμως ήταν αληθινή, να βγαίνει σαν μέσα από τους τοίχους και τα παράθυρα του ναού ή να έρχεται από κάπου πολύ μακριά. Η τελική εικόνα, η ομάδα των ηθοποιών γύρω από ένα τραπέζι να μιλούν για την Ανάσταση με τα λόγια του Ντοστογιέφσκι.

Εχουν περάσει έξι μήνες από τότε και οι ηθοποιοί ξανασμίξανε, οι πέντε στους έξι, για μια χειμωνιάτικη εκδοχή που θα φιλοξενηθεί στο σαλόνι του ιστορικού Μερόπειου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που γιορτάζει φέτος εκατό χρόνια ζωής. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πρωτοχρονιά.

Αυτή τη φορά οι ηθοποιοί, με μια απώλεια στο ενεργητικό τους, καταλαβαίνουν πως η ζωή τους και η καθημερινότητα αλλάζουν ραγδαία από λεπτό σε λεπτό και πως το μόνο αμετακίνητο είναι αυτό το μυθιστόρημα που διάβασαν από κοινού. Μπορεί η προσωπική τους μνήμη να αποκτήσει διαχρονική ερμηνεία; Μπορούν το «δικό τους» μυθιστόρημα να το υπερασπίζονται για πάντα;

Ανυπομονώ να ξαναγίνω κοινωνός στην κατανυκτική και συγχρόνως τόσο οικεία με το κοινό ατμόσφαιρα που δημιουργεί στις δουλειές του ο χαρισματικός Ηλίας Κουνέλας, ο οποίος είχε τη σύλληψη της παράστασης, υπογράφει τη σκηνοθεσία και παίζει. Μαζί του στη νέα εκδοχή των Αδελφών Καραμάζοφ ο Στέλιος Ανδρονίκου, η Κλεοπάτρα Μάρκου, ο Βασίλης Σαφός και η Μαρίνα Συμεού. Η μετάφραση του έργου είναι της Ελένης Μπακοπούλου.

​​«Μερόπειον», Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45, Ακρόπολη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 9 μ.μ. Γενική είσοδος 10 ευρώ (τα δύο ευρώ από κάθε εισιτήριο παραχωρούνται στο Μερόπειον), τηλ. κρατήσεων 6907538258.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή