Η ιστορία μιας γυναίκας σε τέσσερις χρόνους

Η ιστορία μιας γυναίκας σε τέσσερις χρόνους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μουσική μας δεν είναι οι νότες, είναι οι ιστορίες μας, οι αγάπες, τα σώματα, οι λίμνες και οι θάλασσες μέσα μας». Το πρώτο θεατρικό έργο της Ρηνιώς Κυριαζή με τίτλο «Η Μεγάλη Αρκτος» μεταφέρθηκε στη σκηνή σε μια πολύ ωραία παράσταση που παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή έως την 1/2 (εκτός της 25/1) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. «Η Μεγάλη Αρκτος» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ροδακιό.

«Πήρα πολλή δύναμη μέσα από τη γραφή και μέσα από τους συνεργάτες μου. Για λίγο μέχρι να απομακρυνθούμε πάλι. Για λίγο η συνάντηση ανακουφίζει και μας κάνει να τραγουδάμε. Αυτό θέλω να νιώσουν και οι θεατές που θα έρθουν στην παράσταση, ένα αεράκι δροσερό να φυσάει πάνω από τα συντρίμμια» λέει η ταλαντούχος ηθοποιός που ακολουθεί μια ιδιαίτερα ποιοτική πορεία στο θέατρο. Το πρωτόλειο κείμενό της σκηνοθετεί ο Νίκος Φλέσσας. «Τον δρόμο της ομάδας τον ανακαλύπτουμε κάθε μέρα. Βασιζόμαστε απόλυτα στη μέθοδο της Μίρκας Γεμεντζάκη, της οποίας οι ηθοποιοί έχουν υπάρξει όλοι μαθητές για μεγάλο διάστημα. Η προσέγγιση αυτού του είδους της μουσικής δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τα κλειδιά της μεθόδου της Μίρκας» λέει από την πλευρά του ο Νίκος Φλέσσας.

«Η Μεγάλη Αρκτος» τοποθετείται ανάμεσα στη σύγχρονη λογοτεχνία και την προφορική παράδοση, εκείνη που είχε ήδη σκαλίσει η Ρηνιώ Κυριαζή με τη «Φεύγουσα κόρη». Τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί, τέσσερα κομμάτια της ίδιας γυναίκας σε διαφορετικούς χρόνους, τραγουδούν η μία στην άλλη, ελευθερώνουν η μία την άλλη και προσκαλούν τον άντρα σ’ ένα «ανάστροφο οδυσσειακό ταξίδι».

Το κείμενο ξεκινάει από μια σχέση που τελειώνει γιατί «οι πόρτες τις νύχτες τρίζουν και κάτω από τα πατώματα των σπιτιών μας τρέχει νερό». Σπασμένη σε κομμάτια η γυναίκα της ιστορίας, η Ολγα, αναζητά την αγάπη («η αγάπη πέθανε, αν υπήρξε ποτέ, η αγάπη έγινε αρκούδα που αγκαλιάζει τα μωρά της, μόνο εκεί υπάρχει αγάπη») και ξεκινάει να περπατάει. Στη διαδρομή της συναντά ηρωίδες της τραγωδίας και παλιές γυναίκες που θρηνούν, καθώς και τον άντρα της ιστορίας της χαμένο σε εφιάλτες… Στην παράσταση παίζουν οι Γιάννης Γιαννούλης, Δήμητρα Γκλιάτη, Γιούλη Καρναχωρίτη, Ρηνιώ Κυριαζή και Μαρίνα Πανηγυράκη. Ανάμεσα στους υπόλοιπους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν είναι οι Κ. Γεωργουδάκη, Ι. Στρατόγλου, Φ. Γκούτζος.

​​Κύπρου 91α & Σικίνου 35α, Κυψέλη, τηλ. 213 0040496.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή