Οι δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού

Οι δύο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά μόλις ξεκίνησε, αλλά πολλοί προγραμματίζουν ήδη τις καλοκαιρινές τους παραγωγές. Πόσο μάλλον ένας οργανισμός όπως το Εθνικό Θέατρο. Ετσι, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες το ερχόμενο καλοκαίρι θα εμφανιστεί στο κοινό με δύο παραστάσεις το Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη είναι η τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη, την οποία θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης. Την Εκάβη, την πληγωμένη βασίλισσα της Τροίας που σύρεται στη δουλεία αλλά διατηρεί μέχρι το τέλος την αξιοπρέπεια και τη σοφία της, θα ερμηνεύσει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η δυναμική ηθοποιός έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους στο αρχαίο δράμα και επίσης πολλές φορές έχει εμφανιστεί στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Οι «Τρωάδες» είναι μία από τις τραγωδίες που παρουσιάζονται πολύ συχνά από πολλά θεατρικά σχήματα, αλλά στο Εθνικό Θέατρο είχε πολλά χρόνια να παρουσιαστεί (από το 1991 σύμφωνα με το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου). Στους στίχους της αναδεικνύεται η αλαζονεία των νικητών και η χωρίς όρια σκληρότητα που πάντα δείχνουν οι νικητές απέναντι στους νικημένους, σε κάθε πόλεμο, σε κάθε εποχή.

Και «Εκκλησιάζουσες»

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου θα είναι η κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», παράσταση που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μπέζος, ο οποίος θα παίζει και στην παράσταση. Μια από τις πιο δημοφιλείς, επίσης, κωμωδίες του Αριστοφάνη, στην οποία αναζητά λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της πόλης. Η λύση είναι ν’ αναλάβουν την εξουσία οι γυναίκες. Οι «Εκκλησιάζουσες» επίσης είναι χρόνια που δεν έχουν παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο (από το 1996 όπως φαίνεται πάλι από το Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου).

Μια τραγωδία και μία κωμωδία που μιλούν για νικητές και νικημένους, για αδιέξοδα πολιτικά συστήματα. Ισως δεν είναι διόλου τυχαίο που το Εθνικό Θέατρο σ’ αυτή την πολιτική συγκυρία διάλεξε δύο αρχαία δράματα που έχουν έντονη την παρουσία της πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή