Νέα θεατρική ματιά στο «Μάθημα» του Ιονέσκο

Νέα θεατρική ματιά στο «Μάθημα» του Ιονέσκο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζούμε σε μια θεατρική περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “νεανική θεατρική εξέγερση”». Ετσι μας λέει η ηθοποιός Κατερίνα Χατζηκυριάκου, η οποία (καθόλου ασυνήθιστο!) έχει αναλάβει πολλαπλούς «ρόλους» στη νέα παράσταση που ανεβαίνει: «Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο (πρεμιέρα αύριο στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στην Ομόνοια).

Αρα, λοιπόν, τι συνηθίζεται; Ακριβώς αυτό που κάνει η Κατερίνα Χατζηκυριάκου, η οποία παίζει μαζί με τον Χρήστο Σαπουντζή, έχει κάνει τη μετάφραση (σε συνεργασία με τη φίλη της Τατιάνα Δημητρίου) και, το δυσκολότερο, έχει αναλάβει παράλληλα την παραγωγή της παράστασης, οπότε τρέχει και δεν φτάνει.

«Συνηθίζεται» απαντάει εκείνη σε συνομιλία της με την «Κ». «Μάλλον γιατί οι νέοι θέλουν να μιλήσουν για να ακουστεί μέσα από την παράσταση που θα καταθέσουν η τοποθέτησή τους για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η απληστία και οι άσκοποι στόχοι κυριαρχούν, έχουν γεμίσει το μυαλό μας και δεν έχει μείνει λειτουργικός χώρος για δημιουργία. Δεν πειράζει, μέσα στο χάος εμείς λειτουργούμε» λέει αφοπλιστικά, αν και παραδέχεται πως δεν έχει καμία όρεξη να πηγαίνει στην εφορία και να τρυπάει εισιτήρια ούτε να κολλάει αφίσες κουρασμένη μετά την πρόβα. «Δεν πειράζει, μόνοι μας», συνεχίζει, «αφού δεν υπάρχει θεατρική παιδεία στην Ελλάδα που να δίνει ευκαιρίες στους νέους».

Οσο για το τι δεν συνηθίζεται… «Να έχεις την τύχη να συναντήσεις ανθρώπους και να καλλιεργήσετε μαζί τη λέξη εμπιστοσύνη».

Διαφορετικές όψεις

Ο Χρήστος Σαπουντζής, ο οποίος παίζει μαζί της, έχει κάνει τη σκηνοθεσία. Εκείνη τη μετάφραση και την ερμηνεία. Δύο διαφορετικές όψεις του κειμένου; «Μεταφράζοντας το έργο, βρίσκεις τον παλμό του, τον ρυθμό, όχι μόνο στις ατάκες αλλά και στις σιωπές του. Καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο ποιητής στην κυριολεξία. Συνειδητοποιείς πόσο μπροστά σκεφτόταν ο Ιονέσκο το 1950, αυτό που γράφει το βλέπω στην πραγματικότητα του 2015» επισημαίνει η Κατερίνα Χατζηκυριάκου.

Φτάνουμε στο «παίζοντας το έργο»: «Οι συστάσεις έχουν γίνει» μου απαντάει. «Πρόβα, δουλειά, σε μαθαίνω απ’ έξω, σου εκφράζω τις ευαισθησίες μου πάνω στα γράμματά σου. Τα γράμματα που έκανα δύο μήνες να στα βάλω σε σειρά. Και η δουλειά συνεχίζεται».

Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, τηλ. 210 5242211.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή