Η «Ορέστεια» του Αισχύλου και η σύγχρονη, διεθνής συνθήκη

Η «Ορέστεια» του Αισχύλου και η σύγχρονη, διεθνής συνθήκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σκεπτικό ότι «η αρχαιογνωσία δεν ανήκει μόνο στους ειδικούς», ο συγγραφέας και αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου (6-8 μ.μ.) ένα νέο κύκλο σεμιναρίων στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, με θέμα «Οι Ατρείδες στην Ορέστεια του Αισχύλου». Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις (7, 14, 28 Φεβρουαρίου και 7, 14 Μαρτίου) και μπορεί κανείς να τον παρακολουθήσει στο σύνολό του ή μεμονωμένα.

Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, είχε πει ότι «μέχρι τη δική της γενιά, οι κλασικές σπουδές ανήκαν στη συλλογική ευαισθησία του δυτικού πολιτισμού. Εκτοτε, έχουν μετατεθεί στα πανεπιστημιακά εργαστήρια».

Με την πεποίθηση ότι «η ανάγνωση κλασικών κειμένων είναι δραστηριότητα που μπορεί να ασκήσει κάθε καλλιεργημένος άνθρωπος», ο Τάκης Θεοδωρόπουλος προτείνει την εκ νέου «ανάγνωση» της «Ορέστειας» του Αισχύλου με έναν τρόπο που δεν μπορεί να αποδώσει το όποιο θεατρικό ανέβασμα. Ο Αγαμέμνων, η Κλυταιμνήστρα, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα, η Κασσάνδρα, ο Αίγισθος εμφανίζονται και σήμερα ως περιπτώσεις ενός ιδιαίτερου ψυχικού μηχανισμού. «Σημασία έχει να εστιάσει κανείς στην κατά βάθος σκέψη που κυκλοφορεί στο κείμενο», λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε οργανώσει ακόμη ένα σεμινάριο, με θέμα την πλατωνική «Πολιτεία». Είναι εντυπωσιακή η διασύνδεση των κειμένων με την τρέχουσα συνθήκη. Ειδικά η «Ορέστεια», καθώς εστιάζει στις σχέσεις ανθρώπων και θεών και «στη συγκρότηση πολιτικής σκέψης γύρω από την έννοια του Δικαίου», θίγει απολύτως σύγχρονα ζητήματα.

«Στην εποχή μας», λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, «θεωρώ ότι η τραγική σκέψη είναι άκρως επίκαιρη». Ιδίως τώρα, που «οι βασικές αρχές του Διαφωτισμού αποδεικνύονται εν πολλοίς αναποτελεσματικές καθώς έχει υποχωρήσει η πεποίθηση ότι μέσα από την παιδεία οι ανθρώπινες κοινότητες θα βελτιώνονται διαρκώς».

Κεντρική, συνεπώς, θέση καταλαμβάνει η κομβική διερώτηση του Αισχύλου για «το μερίδιο που αναλογεί στον άνθρωπο και το μερίδιο που αναλογεί στις δυνάμεις που ξεπερνούν την ανθρώπινη θέληση στα δεινά που επιφέρουν. Είναι μια ερώτηση που αφορά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο του σύγχρονου κόσμου», λέει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. «Η διαπίστωση αυτή είναι ανάγλυφη ιδίως τα τελευταία χρόνια, που έχουμε αυτή την ακραία αναβίωση των θρησκευτικών φανατισμών».

Στους Τραγικούς, όπως στον Αισχύλο, «βρίσκεται η αρχή του δυτικού πολιτισμού. Η διαφορά του από το Ισλάμ έγκειται στο ότι ο άνθρωπος είναι ένα συνεχές, άλυτο αίνιγμα και ότι κανένας Θεός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις εσωτερικές του αντιφάσεις».

​​ Kύκλος σεμιναρίων του Τάκη Θεοδωρόπουλου με θέμα «Οι Ατρείδες στην Ορέστεια του Αισχύλου» στο Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο (έναρξη Σάββατο 7/2, 6-8 μ.μ.). Κόστος συμμετοχής, 60 ευρώ ο κύκλος ή 15 ευρώ το σεμινάριο. Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210 3461 981 (εσ. 201) και [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή