«Θέλω να δω τον… Πάπα», ταξίδι με την αθηναϊκή οπερέτα του 1920 από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ολύμπια

«Θέλω να δω τον… Πάπα», ταξίδι με την αθηναϊκή οπερέτα του 1920 από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ολύμπια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρεμιέρα, το Σάββατο, στη Λυρική Σκηνή. Σειρά έχει τώρα η οπερέτα, η πάντα δημοφιλής αθηναϊκή οπερέτα η οποία από τα παλιά χρόνια έδινε μεγάλες επιτυχίες που έγιναν ιστορικές. «Θέλω να δω τον…Πάπα», η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, γραμμένη το 1920, δύο χρόνια μετά τον θρυλικό «Βαφτιστικό», ήταν μία μεγάλη επιτυχία του Μεσοπολέμου που άφησε και αυτή αξέχαστα τραγούδια…

Τώρα, μέσα στο νέο κύμα αναβίωσης (σκηνοθετικά και μουσικά) της οπερέτας, η Λυρική προτείνει έπειτα από δεκαετίες το νέο ανέβασμα του «Πάπα» σε σκηνοθεσία του εκλεκτού Βασίλη Παπαβασιλείου.

Η οπερέτα αυτή, που δεν είναι τόσο γνωστή στους νεότερους, υπήρξε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της και ήταν αρκετά καυστική απέναντι στα ήθη της αστικής τάξης αφού σατίριζε τον θεσμό του γάμου. Η παράσταση της Λυρικής, που θα δοθεί στις 14, 15, 18, 20, 21, 22 Φεβρουαρίου και 17, 19 Απριλίου, επιχειρεί  να  δώσει  όλο  το κλίμα της εποχής με νέα ενορχήστρωση και φρέσκια ματιά. Σπουδαίοι  μονωδοί  της  Λυρικής δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, παίζοντας και τραγουδώντας, σε δύο διανομές: Ελενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος  Στεφάνου, Δέσποινα Σκαρλάτου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Μαρία Κόκκα, Βαγγέλης Χατζησίμος, Παύλος Μαρόπουλος, Κωστής Ρασιδάκης, Σταμάτης Μπερής, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Λυδία Αγγελοπούλου, Θανάσης Δήμου, Κώστας Ντότσικας, Κώστας Μαυρογένης, Νίκος Τσαούσης, Αναστάσιος Στέλλας, Μανώλης Λορέντζος και Σταύρος Γιανέλλος. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του πάντα εξαίρετου Γιώργου Ζιάκα μάς μεταφέρουν στο κλίμα του 1920, ενώ οι μαέστροι Ανδρέας Τσελίκας και Γιώργος Αραβίδης εναλλάσσονται στη διεύθυνση της ορχήστρας.

Εικαστικά εγκαίνια σήμερα στην πρωτεύουσα

«Κουνελότρυπα» είναι ο τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Αγγελου Χανιώτη, που εγκαινιάζεται απόψε στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην πλατεία Δεξαμενής. Δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον σαν ένα παιχνίδι μυαλού, ο Αγγελος Χανιώτης παρουσιάζει έργα που λειτουργούν σαν ξέφωτα, απρόσμενες μεταβάσεις σε ένα χώρο «ενδιάμεσο», όπου κυριαρχεί η αίσθηση της μετάβασης και της μεταβολής.

Αυτή η αίσθηση του ρευστού στοιχείου γεννά αισθήματα και σκέψεις για τη σχέση του ανθρώπου  με  το  περιβάλλον,  αλλά και  τον  ίδιο του τον εαυτό. Αυτός είναι και ο συμβολισμός της «κουνελότρυπας» (με παραπομπή, προφανώς,  στην «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»): η έξοδος από το τέλμα. Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο της ιστορικού τέχνης Ελεν Ζυμαράκη Τζώρτζη.

• Στην Αίθουσα Τέχνης «ena», στο αδιέξοδο της οδού Βαλαωρίτου 9γ, εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ η ατομική έκθεση του Βαγγέλη Θεοδωρίδη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

Ο «Καρυότυπος» του Ακη Παπαντώνη παρουσιάζεται αύριο στον «Ιανό»

Από τα βιβλία της πρόσφατης παραγωγής που συζητήθηκαν για την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους είναι ο «Καρυότυπος», η νουβέλα του Ακη Παπαντώνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη. Είναι η ματιά ενός νέου επιστήμονα που ζει στην Οξφόρδη, σαν παρατηρητή της ζωής. Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο, Τετάρτη, ώρα 6 μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας Ιάκωβος Ανυφαντάκης. Τη συζήτηση  θα  συντονίσει  η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά, η οποία και θα συνομιλήσει με τον 35χρονο συγγραφέα Ακη Παπαντώνη. Με ένα ύφος ιδιαίτερα διεισδυτικό και ρεαλιστικό μέσα από τις αποστάσεις που κρατάει, ο «Καρυότυπος» έρχεται να εμπλουτίσει τη νέα ελληνική πεζογραφία.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή