Αποπομπή Χατζάκη με ΦΕΚ και καταγγελίες

Αποπομπή Χατζάκη με ΦΕΚ και καταγγελίες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από τότε που ο Σωτήρης Χατζάκης αρνήθηκε να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του αν. υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν είναι γνωστά, με επιστολές, διαρροές, ξανά επιστολές, ξανά διαρροές, με υψηλούς τόνους εκατέρωθεν, με συμβάσεις που ζητούνταν και δεν δίνονταν… Μια ανακυκλούμενη ιστορία, που δεν έδειχνε κάπου να τελειώνει.

Μέχρι χθες το πρωί, οπότε στο ΦΕΚ 264 δημοσιεύθηκε ότι «κατ’ εφαρμογήν του ιδρυτικού νόμου του Εθνικού Θεάτρου, λύεται πρόωρα η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σωτήρη Χατζάκη, καθώς και του προέδρου και των μελών του Δ.Σ.». Να σημειώσουμε ότι στο ΦΕΚ αναγράφεται σε ό,τι αφορά τον Σωτήρη Χατζάκη και τα 6 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. ότι ανακαλείται η απόφαση διορισμού τους, ενώ για το έβδομο μέλος του Δ.Σ., τον σκηνογράφο Γ. Μετζικώφ, διαπιστώνεται η «έκπτωση» από τη θέση του.

Οσο για τις παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν στην πρόωρη παύση του Σωτήρη Χατζάκη είναι, όπως σημειώνεται στην εκτενή και αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου:

1ον) Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη “Διαύγεια” των συμβάσεων του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού.

2ον) Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του καλλιτεχνικού διευθυντή με το Εθνικό ετησίως.

3ον) Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Δ.Σ. με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

4ον) Ελλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα αρχή.

Διαχειριστικός έλεγχος

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει με τα βήματα που θα ακολουθήσει: την πραγματοποίηση πλήρους και εξονυχτιστικού διαχειριστικού ελέγχου στο Εθνικό.

Την τακτική επανάληψη των ελέγχων στους εποπτευόμενους φορείς. Την πρωτοβουλία για αλλαγή και βελτίωση του νόμου που διέπει το Εθνικό Θέατρο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις που θα δικαιούνται να υπογράφουν κατ’ έτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, τώρα, μετά την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την προγραμματισμένη για σήμερα στάση εργασίας και όλες οι παραστάσεις θα γίνουν σήμερα σε όλες τις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, διακινήθηκε στους ηθοποιούς παραστάσεων του Εθνικού («Πιαφ», «Λάκκος της αμαρτίας», «Τρωάδες») ένα κείμενο συμπαράστασης στον Σωτήρη Χατζάκη, για το οποίο και το ΣΕΗ παρενέβη, καταδικάζοντας «τέτοιου είδους ενέργειες που επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζομένους».

Πάντως, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2015-2016, με τον υπαινικτικό και σαφώς ειρωνικό τίτλο «Ηρωες για μεγάλες αποφάσεις», έφτασε χθες αργά το απόγευμα, πάλι από το προσωπικό μέιλ του Σωτήρη Χατζάκη, μία πολύ σύντομη ανακοίνωση, σε απλή καθαρεύουσα, που ανακαλούσε συνειρμούς με τη χθεσινή επέτειο της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας: «Με απόφασιν του Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού, επαύθην από Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σήμερον, 21ην Απριλίου 2015. Ανευ Διαγγέλματος. Ζήτω ο Αναπληρωτής Υπουργός. Ζήτω το Εθνος. Διατελών εις τον γύψον, αναμένω οδηγίας διά πιθανήν μετάβασίν μου εις την πολιτιστικήν Μακρόνησον, όπως κατά το παρελθόν, εις την πραγματικήν, είχε σταλεί ο πατήρ μου»…

Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε τα ονόματα των νέων μελών του Δ.Σ. και του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Και οι σκηνοθέτες των οποίων το όνομα έχει εμπλακεί σ’ αυτήν την ιστορία όλο αυτό το διάστημα κρατούν στάση αναμονής και απόστασης από όλη αυτή την ιστορία, τα επεισόδια της οποίας παρακολουθήσαμε τον τελευταίο μήνα. Πάντως, όποιος κι αν αναλάβει το τιμόνι του Εθνικού έχει ήδη έτοιμο ρεπερτόριο για την επόμενη σεζόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή