Το σύγχρονο γαλλικό θέατρο μιλάει ελληνικά

Το σύγχρονο γαλλικό θέατρο μιλάει ελληνικά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Λουί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της "αρρώστιας" του και έπειτα από μακρόχρονη απουσία, επιστρέφει για να ανακοινώσει στην οικογένειά του ότι θα πεθάνει».

«Ο Σταν και η Οντρεϊ, αντίπαλοι σε μία μάχη με όπλα τις λέξεις. Αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, πραγματικό και φαντασιακό, ζωή και τέχνη παρασύρονται σε μία λεκτική δίνη που θα αφήσει πίσω της ερείπια».

«Μια παγωμένη νύχτα, στο τέλος του 20ού αιώνα, σε μια απομονωμένη φάρμα κάπου στη γαλλική επαρχία, ο σαραντάχρονος σκηνοθέτης Νάθαν Γκόλντριγκ μελλοντικός διευθυντής της NeueBühneστο Βερολίνο, έρχεται να προτείνει στον 76χρονο Τέο Στάινερ, διάσημο ηθοποιό που εξαφανίστηκε ξαφνικά απ’ τη θεατρική σκηνή της Βιέννης, στο απόγειο της δόξας του, το 1971, να παίξει Βασιλιά Ληρ. 13 σκηνές καθεμιά με τίτλο δανεισμένο από φράσεις της σεξπηρικής τραγωδίας. Ο Στάινερ αρνείται κατηγορηματικά. Ανάμεσα στους δυο άντρες θα παιχτεί μια άγρια παρτίδα σκάκι με πιόνια τις λέξεις όπου εναλλάσσονται σκληρότητα, χιούμορ, ειρωνεία, κυνισμός».

Εξι νέες θεατρικές παραγωγές με έξι σύγχρονα γαλλικά θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν ειδικά στα ελληνικά, και παραδόθηκαν σε έξι Ελληνες σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς, θα παρουσιαστούν στο 2ο φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» από τις 14 μέχρι τις 31 Μαϊου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η σύγχρονη γαλλική δραματουργία για μία ακόμη φορά εντυπωσιάζει με τον πλούτο, την ανατρεπτική ματιά και την τόλμη της. Οι Ελληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα «αναμετρηθούν» με έργα  που μιλούν για την απουσία της αγάπης και τη φαντασίωση της φυγής, την κρίση -οικονομική και κοινωνική-, τη βία της οικογένειας, τον ομοφοβικό ρατσισμό, την αποικιοκρατία, την αιματηρή εξουσία, τις αξίες του θεάτρου. Οι Γάλλοι συγγραφείς που θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό είναι οι: Καρίν Λακρουά με το έργο Burn baby burn, Σιμόν Γκρανζά με το έργο Τ.Ι.Ν.Α., Ολιβιέ Πυ με το έργο Θέατρα, Πασκάλ Ραμπέρ με το έργο Το τέλος του έρωτα, Ενζό Κορμάν με το έργο  Η θύελλα επιμένει, και Ζαν – Λυκ Λαγκάρς με το έργο Ακριβώς το τέλος του κόσμου.

Τα έργα: «Ακριβώς το τέλος του κόσμου» του Ζαν – Λυκ Λαγκάρς, «Η θύελλα επιμένει» του Ενζό Κορμάν,  «Burn baby burn» της Καρίν Λακρουά,  «Το τέλος του έρωτα» του Πασκάλ Ραμπέρ και «Θέατρα» του Ολιβιέ Πυ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αγρα.

Πληροφορίες στο τηλ. 210 3418 550

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή