Ενα έργο για τις διαχρονικές παθογένειές μας

Ενα έργο για τις διαχρονικές παθογένειές μας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται από τα πιο εμβληματικά μεταπολιτευτικά θεατρικά κείμενα. Το έργο «Δάφνες και πικροδάφνες», που συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Κεχαΐδης και η Ελένη Χαβιαρά, έγινε ήδη 36 ετών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει φρέσκο, αφού θίγει μερικές από τις πανταχού και πάντα παρούσες παθογένειες αυτής της χώρας. Το έργο είναι παραγωγή του ΔΗΘΕΘΕ Καβάλας και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης, έχει ήδη παρουσιαστεί, με sold out παραστάσεις, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Από τις 14 έως τις 24 Μαΐου, με τη συμβολή της εταιρείας παραγωγής «Λυκόφως» κάνει στάση στο θέατρο «Θησείον», στην οδό Τουρναβίτου 7.

Οι ήρωες αυτού του έργου μπορεί να μας φανούν παλιοί (ή λιγότεροι παλιοί) γνώριμοι. Είναι τέσσερις μικροκομματάρχες, που συναντιούνται στην επαρχία, στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Υποστηρίζουν διαφορετικά κόμματα και δεν αργούν ν’ αρχίσουν τις δολοπλοκίες, με γνώμονα πάντα το προσωπικό τους συμφέρον. Ο παλαιοκομματισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η διαφθορά, η σήψη του πολιτικού συστήματος είναι χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να ανιχνεύονται στην ελληνική κοινωνία.

Βρήκαμε τον Θοδωρή Γκόνη στις πρόβες της παράστασης και μας είπε: «Δεν είναι χρονικό μιας εποχής, αλλά είναι έργο κλασικό. Τα κλασικά έργα δεν αντιπροσωπεύουν μια εποχή, αλλά είναι έργα κάθε εποχής. Ο Κεχαΐδης είναι ένας πολύ σπουδαίος συγγραφέας, και σ’ αυτό το ανέβασμα κάτι προσπαθήσαμε για να αποδείξουμε αυτή την όψη του. Ο Κεχαΐδης παίρνει την κωμωδία –ήταν μεγάλος μετρ του είδους– και ουσιαστικά την ανεβάζει σε μεγάλα ύψη. Στο τέλος, επειδή έχει συμπόνια, συμπάθεια και αγάπη για τους ήρωές του, υπάρχει πάντα ένα πικρό χαμόγελο».

​​Η παράσταση θα παρουσιάζεται από Πέμπτη έως Κυριακή στις 9.15. Παίζουν: Αλ. Καλπακίδης, Δημ. Κοντός, Π. Σταυρόπουλος, Αν. Τσιαπτσιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή