Μάνατζερ και νέο νομικό καθεστώς στο Εθνικό

Μάνατζερ και νέο νομικό καθεστώς στο Εθνικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η επίσημη πρώτη της νέας διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου και χθες το κλίμα ήταν χαρούμενο και συγκινητικό στο κτίριο Τσίλερ, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Πάνω στην Κεντρική Σκηνή ανέβηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός, ο αναπληρωτής διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής και τα μέλη του νέου Δ.Σ. (Θανάσης Παπαγεωργίου, Κυριάκος Κατζουράκης, Αμαλία Μουτούση, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Ρήγας Αξελός, Ταξιάρχης Χάνος).

Ο Νίκος Ξυδάκης ανήγγειλε την αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος του Εθνικού Θεάτρου: «Ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός του Εθνικού Θεάτρου, που θα προχωρήσει αφού λάβουμε υπ’ όψιν μας τις προτάσεις της νέας διοίκησης, θα θωρακίσει τη χρήση του δημόσιου χρήματος και θα συμβάλει στον ιδρυτικό σκοπό του θεάτρου, που είναι η διαρκής και σε βάθος θεατρική παιδεία του ελληνικού λαού», είπε.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ., Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε τεχνοκράτες, ούτε γραφειοκράτες, είμαστε καλλιτέχνες με την ίδια προσδοκία: ένα σπουδαίο, ελληνικό Εθνικό Θέατρο».

Εμφανώς συγκινημένος, ο Στ. Λιβαθινός είπε ότι πρόκειται για ένα «ωραίο και δύσκολο ταξίδι. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, με τεράστιες προκλήσεις, ψυχικές και πνευματικές, για όλους μας. Και είναι η χρονική στιγμή που το θέατρο και η τέχνη δεν είναι καμωμένη να γίνεται αρεστή στους πολιτικούς. Επιδιώκουμε να φέρουμε κάτι φωτεινό στην κοινωνία, ιδίως τώρα που δοκιμάζεται τόσο. Ηρθε η ώρα και μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη θεατρική μας παιδεία, όχι για το αύριο, αλλά για το μεθαύριο».

Ο Στάθης Λιβαθινός ανέφερε ότι επίκειται τοποθέτηση οικονομικού διοικητικού διευθυντή-μάνατζερ. Δεν είπε, αλλά είναι μέσα στον διαρκή οραματισμό του ότι σχεδιάζει κάτι και για την εκπαίδευση των σκηνοθετών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός τρόπου επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών έτσι ώστε «να μοιάσουμε λίγο με τα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης». Με ευγένεια, διακριτικότητα και ευαισθησία, μίλησε για όσα πρέπει να διαχειριστεί με τους συνεργάτες του. «Συναντάμε πολύπλοκη πραγματικότητα». Εξήρε, όμως, το ήθος όσων συνεργάστηκαν με την προηγούμενη διοίκηση –«με την οποία συνεργαζόμαστε καλλιτεχνικά»–, όπως του πρώην συμβούλου Αντώνη Κούφαλη, που παραιτήθηκε «χωρίς να κοιτάξει τις συμβάσεις» και της τραγουδίστριας Αλκηστης Πρωτοψάλτη, που μείωσε κατά πολύ τη συμφωνημένη αμοιβή της. Οσο για το ρεπερτόριο, «μοιάζει με έτοιμο φαγητό που μας παραδίδει η προηγούμενη διοίκηση, αλλά θα το χειριστούμε με σεβασμό, ακόμα κι αν βάλουμε λίγο από τη δική μας μαγειρική μέσα σε αυτό. Βασίζομαι στη λογική της συνέχειας και δεν πρόκειται να ακυρώσω έναν προγραμματισμό που δεν είναι δικός μου. Προτεραιότητα είναι ο διάλογος με τους καλλιτέχνες. Και στο μέτρο του εφικτού, και του οικονομικά εφικτού, θα γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να περιμένουν πια».

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας διοίκησης του Εθνικού ολοκληρώθηκε σε πολύ ζεστό κλίμα. Στο περιθώριό της, στο καφέ του Εθνικού, οι δημοσιογράφοι πολιορκούσαν και τον Νίκο Ξυδάκη και τον Στάθη Λιβαθινό. Και κάπου εκεί ακούστηκε ότι υπάρχει η σκέψη (που χρειάζεται διερεύνηση και μελέτη όμως), το «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά, στην οδό Πειραιώς, να στεγάσει το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο. Τέλος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού επανασυστήνεται με υπεύθυνους τους ταλαντούχους Πρόδρομο Τσινικόρη και Ανέστη Αζά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή