Τα χρέη του ΚΘΒΕ, η κορυφή του παγόβουνου

Τα χρέη του ΚΘΒΕ, η κορυφή του παγόβουνου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά το βράδυ της Δευτέρας αναδείχθηκε στη διάστασή του το θέμα ΚΘΒΕ. Είχε προηγηθεί μια ανακοίνωση –τη Δευτέρα το μεσημέρι– από το υπουργείο Πολιτισμού για τη βούλησή του να μπει μια τάξη στους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς του πολιτισμού, οι περισσότεροι εκ των οποίων λειτουργούν χωρίς οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό. Πηγές του υπουργείου μιλούν για «τριτοκοσμική κατάσταση» σε πολλούς οργανισμούς.

Προχθές το βράδυ, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, έκαναν γνωστό ότι τελικά αποφάσισαν να μην δυναμιτίσουν τη φετινή παραγωγή του ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο («Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», στις 7 και 8 Αυγούστου), παρότι είναι, για άλλη μια φορά, εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι. Στην ίδια επιστολή αναφέρουν ότι χαρακτηρίστηκαν «εκβιαστές» από τον υπουργό Πολιτισμού, «συνδυάζοντας τη διεκδίκησή μας με την παράσταση της Επιδαύρου». Επίσης, από την επιστολή γίνεται γνωστό ότι το υπουργείο έστειλε 30.000 ευρώ για τις ανάγκες της περιοδείας, που όμως «δεν έφτασαν ποτέ στο θέατρο, λόγω οφειλών του θεάτρου σε κρατικούς οργανισμούς». (Πιθανότατα παρακρατήθηκαν για χρέη προς την εφορία.) Τι ακριβώς συμβαίνει με το ΚΘΒΕ, λοιπόν;

Εγκυρες πληροφορίες μιλούν για μια πολύ προβληματική κατάσταση του δεύτερου κρατικού θεάτρου, που έχει συσσωρεύσει χρέη πολλών ετών και μεγάλου ύψους (1,3 εκατ. προς πιστωτές, οφειλές σε καλλιτέχνες από το 2013, χρέη προς το ΙΚΑ, για τα οποία ο Ν. Ξυδάκης έκανε διακανονισμό για πληρωμή σε 150 δόσεις). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα χρέη του ΚΘΒΕ εκτινάχθηκαν από τότε που μεταβιβάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το χρέος της Οπερας Θεσσαλονίκης.

Χθες το απόγευμα, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι «ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που υπέβαλε η διεύθυνση του ΚΘΒΕ για την καταβολή αποζημιώσεων εκτός έδρας στους ηθοποιούς της παράστασης "Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων" του Ευριπίδη». Και ανακοινώνει ότι εντός του Αυγούστου θα εκταμιευτεί ένα μεγάλο μέρος της τακτικής επιχορήγησης του ΚΘΒΕ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι οφειλές του θεάτρου προς τους εργαζομένους.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται ένα καλό ξεκαθάρισμα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και μια ξεκάθαρη ρύθμιση των δυσλειτουργιών που ταλανίζουν πολύ καιρό τώρα και τους εργαζομένους του οργανισμού, οι οποίοι στην επιστολή τους καλούν τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιάννη Βούρο, να «εκμεταλλευτεί» τη συγκυρία της Επιδαύρου και να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα του ΚΘΒΕ, διαβάζοντας, μάλιστα, πριν από την παράσταση μια μικρή ανακοίνωση στο κοινό.

Σε βάθος τριετίας

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου ότι δόθηκε εντολή να γίνει στο Εθνικό Θέατρο οικονομικός έλεγχος σε βάθος τριετίας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το οργανόγραμμα και ο εσωτερικός κανονισμός για το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή