Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμούν την Ελλάδα και το ελληνικό θέατρο οι άνθρωποι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που θα παρουσιάσουν σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο την παράσταση «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη. Πίσω από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους μόνιμους τεχνικούς του ΚΘΒΕ έως τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της παράστασης Θωμά Μοσχόπουλο, η ελληνική κοινωνία οφείλει να αναγνωρίσει σε όλους τους ανθρώπους του θεάτρου ότι προσπαθούν να υπηρετήσουν την τέχνη τους στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Οι άνθρωποι του ΚΘΒΕ είναι απλήρωτοι επί σειράν μηνών, και άρα δεν εκβιάζουν όταν διεκδικούν δεδουλευμένα.

Το ΚΘΒΕ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιανουαρίου 1961. Πρώτος πρόεδρός του ήταν ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Εχω ακούσει τη Δέσπω Διαμαντίδου στην «Παλιά φυσαρμόνικα», το τραγούδι του Γιώργου Κουρουπού, απ’ την παράσταση «Χάρολντ και Μωντ». Θυμάμαι τον θόρυβο που είχε κάνει η «Αλκηστη» του Χουβαρδά, θυμάμαι τη «Νύχτα της ιγκουάνα» με την Κομνηνού, την «Ακτή Σαβάν» με την υπέροχη Αλέκα Παΐζη, τις εντυπωσιακές «Βάκχες» του Λάγχοφ, τον «Ορέστη» του Ουνκόφσκι.

Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης πέρασαν από την ηγεσία του ΚΘΒΕ σπουδαίοι θεατράνθρωποι, χωρίς, πάντως, να λείψουν οι ατυχείς επιλογές. Ακούστηκαν επίσης και διάφορα για στρεβλώσεις, για κακοδιαχείριση, για φαινόμενα συντεχνιακής αρτηριοσκλήρυνσης. Ας είναι!

Ο αγώνας που δίνουν σήμερα οι απλήρωτοι ηθοποιοί και συντελεστές του ΚΘΒΕ είναι σπουδαίος. Και οφείλουμε να τον στηρίξουμε. Και πρώτος όλων οφείλει να το κάνει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς (η σειρά των τομέων είναι επιλογή του ιδίου). Καλό θα ήταν να βρεθεί στην Επίδαυρο με τους αναπληρωτές του (στον τομέα του Πολιτισμού, ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης), οι οποίοι θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή