Για την απληστία και για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

Για την απληστία και για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας προβολέας περνάει από μπροστά μας σαν κάτι να ψάχνει, πάνω που πάμε να βάλουμε το χέρι μας στο φως του, εκείνος έχει πάει αλλού. Εξω στον δρόμο, στην οδό Ιάκχου στο Γκάζι μαίνεται μια φθινοπωρινή καταιγίδα, όμως εμείς είμαστε μέσα. Παρέα με κάτι περίεργα ψάρια/ανθρώπους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κάνουν τα παιδιά να γελούν. Είναι πάντα μεγάλη χαρά να βλέπεις (έστω κι αν η αναγνώριση έρχεται έπειτα από αρκετά χρόνια), μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών να ανοίγει τα φτερά της. Αυτό ήταν το συναίσθημα στην πρεμιέρα της νέας παράστασης για παιδιά του Στούντιο Κινητήρας με τίτλο «Το δικό μου ψάρι», που φέτος θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Ροές» τα Σαββατοκύριακα και τα πρωινά μέσα στην εβδομάδα σε σχολεία. Μια ιδιαίτερη παράσταση, καθ’ ότι το θέμα της έχει να κάνει με τις απαιτήσεις, την απληστία, τα αμέτρητα θέλω που οδηγούν στο κενό, αλλά και με τη δύναμη της θέλησης, της αγάπης και της φαντασίας, που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

«Το δικό μου ψάρι είναι βασισμένο στο έργο που συνέλεξαν οι αδερφοί Γκριμ «Ο Ψαράς και η Γυναίκα του» το οποίο συναντάμε με διαφορετικές εκδοχές», μου λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Αντιγόνη Γύρα η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία μαζί με τους Ιωάννα Καμπυλαυκά και Johny O., ενώ επιπλέον είναι η δημιουργός του Στούντιο Κινητήρας που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια πορείας.

«Το έργο αυτό μιλάει για την ανθρώπινη απληστία η οποία είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας», επισημαίνει. «Η απληστία δεν είναι κομμάτι του χαρακτήρα μας, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας. Αν δεν είχαμε τη συναίσθηση του επικείμενου θανάτου μας από τη μέρα που γεννιόμαστε, πιθανώς και να μην ήμασταν τόσο άπληστοι. Σε μια εποχή που η ανθρώπινη αχορταγιά έχει οδηγήσει τον κόσμο σε σήψη και παρακμή, θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά γι’ αυτό, να τα απαλλάξουμε από τις ενοχές τους και να τα εμπνεύσουμε για να μπορούν να διαχειριστούν αυτό το κομμάτι τους.

Στη δική μας εκδοχή, το ψάρι που όλο δίνει πεθαίνει στο τέλος. Κι εκεί, μέσα από τη συνειδητοποίηση της απώλειας και τον αποχαιρετισμό, εκεί είναι που οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι».

Συσπείρωση

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Ροές» έως και τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του Res Ratio Network, μιας καλλιτεχνικής συσπείρωσης με στόχο την παρουσίαση έργων που έχουν ως κοινό γνώμονα την ερευνητική μέθοδο εργασίας. Το νέο αυτό δίκτυο που δημιούργησαν οι Αρης Σερβετάλης, Εφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά και Νίκος Ηλίας συνεργάζεται με τον Κινητήρα στη δράση του με τίτλο «Εκ-πληξη», που πραγματοποιείται σε σχολεία της Αττικής.

«Οπως και την προηγούμενη φορά, η Εκ-πληξη έχει διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με το πού παρουσιάζεται. Στα σχολεία η δράση ξεκινάει μέσα από τη σχολική αίθουσα διακόπτοντας το μάθημα, εξελίσσεται στο προαύλιο, ενώ η παράσταση αναπτύσσεται σε κλειστό χώρο του σχολείου», εξηγεί η Αντιγόνη Γύρα. «Στο θέατρο η έκπληξη ξεκινάει από τα πούλμαν που θα φέρνουν τα παιδιά από το σχολείο ή στον δρόμο και στο φουαγιέ. Στο έργο φέτος δεν μιλάει κανείς με το στόμα του, ούτε τραγουδάει, παρά μόνον με το σώμα του. Στο τέλος τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν ποια θα είναι η συνέχεια της ιστορίας».

Η φιλοσοφία της Δράσης Εκ-πληξη βασίζεται σε δύο άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με την έκπληξη αυτή καθαυτή. «Πώς μέσα σε μια καθημερινότητα μπορούν να συμβούν θετικές εκπλήξεις, που να διακόψουν τη ρουτίνα και να δώσουν ελπίδα στα παιδιά που ζουν σ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο», μου λέει η Αντιγόνη Γύρα και προσθέτει πως «ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την επικοινωνία μέσα από τη γλώσσα του σώματος, χωρίς πολλά λόγια».

Η μουσική για «Το δικό μου ψάρι» είναι του Ορέστη Τάνη, τα κοστούμια της Κωνσταντινιάς Βαφειάδου, η ζωγραφική του Ιάσονα Βενετσανόπουλου, το βίντεο της Αγγελικής Χατζή, οι στίχοι της Χαράς Γιαννακοπούλου. Ερμηνεύουν οι Johny O., Κωστής Δασκαλάκης, Ανθή Θεοφιλίδου, Κάντυ Καρρά, Αρτεμις Λαμπίρη, Βασίλης Γιαννέλος, Βλάσης Πασιούδης και Λία Χαμηλοθώρη. Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210-34.74.312.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή