Ενα ενθύμιο ανδρισμού στους πρόποδες του Λυκαβηττού

Ενα ενθύμιο ανδρισμού στους πρόποδες του Λυκαβηττού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα παλιό αθηναϊκό θέατρο, που πέρασε διάφορα κύματα μέχρι να καταλήξει στα καλλιτεχνικά και επιχειρηματικά χέρια της Μαριάννας Τόλη. Το Νέο Θέατρο Βασιλάκου (Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών στον Κεραμεικό) από φέτος κάνει μια νέα αρχή, με ανακαινισμένο και το μέσα και το έξω. Η αρχή έχει ήδη γίνει με την παράσταση για παιδιά «Η παπλωματού», που άρχισε ήδη από την περασμένη Κυριακή (και κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι), σε σκηνοθεσία και διασκευή της Μαριάννας Τόλη.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, όμως, αρχίζει το πρόγραμμα ενηλίκων στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου. Και η αρχή γίνεται με την παράσταση «Γκάμπυ» («Μείνατε ευαίσθητοι»). Μια παράσταση που είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της θρυλικής Γαβριέλλας Ουσάκοβα (έχει τίτλο «Η ζωή μου» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος). Αλλά εντάσσει στη διάρκειά της και ήρωες από τα χρονογραφήματα του Νίκου Τσιφόρου. Πολλοί Αθηναίοι θυμούνται ακόμη τη Γαβριέλλα, μια γυναίκα που γεννήθηκε σε αριστοκρατική οικογένεια και επέλεξε μια ανεξάρτητη πορεία ζωής, μακριά από εργοδότες και οικογένεια, μακριά από έρωτες που πληγώνουν και γίνεται η ίδια «επιχειρηματίας» και «προϊόν».

Η Γαβριέλλα, σ’ εκείνο το σπίτι στους πρόποδες του Λυκαβηττού, γίνεται σημείο αναφοράς και ενθύμιον ανδρισμού σε πολλές γενιές ανδρών. Δεν κάνει διακρίσεις. Δέχεται από βοσκούς μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Είναι βαθιά θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής αποκαλύπτει μυστικά της Γκεστάπο στην Αντίσταση. Χρόνια μετά την απόσυρσή της από το επάγγελμα, βρίσκεται δολοφονημένη εκεί στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, που είναι ένα ακόμη ξεχωριστό σημείο της σύγχρονης Αθήνας.

Στην παράσταση στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν η Κίρκη Καραλή και η Αναστασία Τζέλλου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε η Κίρκη Καραλή. Εκεί θα δούμε τη Γαβριέλλα, την «Γκάμπυ», να χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς: στον αξιολάτρευτο Αγγελο Παπαδημητρίου, στη νεαρή και ταλαντούχα Λίλα Μπακλέση και στην «Γκάμπυ», μια ηθοποιό το όνομα της οποίας κρατείται επτασφράγιστο μυστικό και βλέπει τη ζωή της από την πλατεία. Σκέφτομαι πολλές που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, αρκετές δεν ζουν πια (Δέσπω Διαμαντίδου, Σπεράντζα Βρανά για παράδειγμα). Δεν είναι μόνο ηλικιακή η επιλογή των τριών ηθοποιών: Η Λίλα Μπακλέση αντιπροσωπεύει τη νεανική περίοδο, ο Αγγ. Παπαδημητρίου μιαν αλλόκοτη πλευρά της και η «Γκάμπυ» συμβολίζει τη διαχρονική θηλυκότητα, που δεν έχει ηλικία… Και φυσικά, στη διάρκεια της παράστασης θα δούμε και όψεις της Αθήνας και των συμπεριφορών των κατοίκων αυτής της πόλης σε διάστημα 60 χρόνων.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή