«Αθώοι» με Αρβανίτη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρήθηκε το βιβλίο του Χέρμαν Μπροχ που δίνει την πιο βαθιά και πιο έγκυρη έκφραση της βιωματικής γνώσης του ναζισμού. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι αθώοι» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική) και στις σελίδες του ο Μπροχ ανέλυσε τον ναζισμό πριν από την πολιτική του επικράτηση, ανιχνεύοντας την ύπαρξή του στην καθημερινή ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις των κοινωνικών στρωμάτων, που –ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση– τον εξέθρεψαν. Το βιβλίο άρχισε να γράφεται το 1917 και ολοκληρώθηκε το 1949, αφού γραφόταν αποσπασματικά.

Σ’ αυτό το βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα βασίζεται η παράσταση που ανεβαίνει ανήμερα την 28η Οκτωβρίου στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, με τον τίτλο «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών» και είναι βασισμένο στο κεφάλαιο του βιβλίου «Οι αθώοι» που έχει τίτλο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε».

Βρισκόμαστε στη Γερμανία, στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και η Τσερλίνε πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας τη βαρώνη Ελβίρα, και ζώντας στη σκιά της φυσικά.

Την παράσταση σκηνοθετεί, στην πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, ο Γιάννης Καλαβριανός, από τους ταλαντούχους σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς. Στον ρόλο της Τσερλίνε η Μπέττυ Αρβανίτη και μαζί της εμφανίζονται οι Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου. Τραγουδά ο Γιώργος Γλάστρας. Τη μετάφραση του κειμένου υπογράφει η Ελένη Βαροπούλου και τη διασκευή ο Στρατής Πασχάλης. Τη μουσική συνέθεσε ο Αγγελος Τριανταφύλλου.

Ενα έργο που μπορεί να μας εξηγήσει αρκετά και για το σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή