ΘΕΑΤΡΟ

«Ασκητική» του Νίκου Καζατζάκη στο θέατρο Τ. Καρέζη

askitiki-toy-nikoy-kazatzaki-sto-theatro-t-karezi-2116271

Πέραν από την εικόνα της θεατρικής παράστασης θα ξεκινούσα λέγοντας ότι η βαρύτητα  του έργου θα έπρεπε να υποκινήσει την Πολιτεία να διδάξει στους μαθητές Λυκείου των κλασικών σπουδών το έργο αυτού του χαρισματικού συγγραφέα ώστε να το έχουν ως ζωντανή διαχρονική παρακαταθήκη στο διάβα της ζωής τους.

Πλημμύρισε η ιστορική σκηνή του θεάτρου Καρέζη από τις φιλοσοφικές νότες του Καζαντζάκη στον μοναχικό του δρόμο να σκιαγραφήσει την πορεία του ανθρώπινου είδους μέσα από τις εσχατιές της οικουμενικής του διαδρομής. Οπως έλεγε άλλωστε ο συγγραφέας «ο Θεός δεν μπορεί να σώσει τον άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος τον Θεό».Επιπλέον η νόηση και η λογική βασιλεύουν μέσα σε ασφυκτικά όρια ενώ η ψυχή είναι το υπόβαθρο για την υπέρβαση και την κατάκτηση της ελευθερίας.

Αυτά αλλά και πολλά άλλα μηνύματα θα μπορέσετε να εισπράξετε εάν παρακολουθήσετε την παράσταση στο Θέατρο Καρέζη. Νικήτας Τσακίρογλου και Κατερίνα Διδασκάλου δίνουν μια αξιοπρόσεκτη σφραγίδα στους μονολόγους της φιλοσοφικής διαλεκτικής του συγγραφέα. Οι υπόλοιποι νεαροί πρωταγωνιστές προσπαθούν,όχι πάντοτε πετυχημένα,να δώσουν το στίγμα τους για την διάχυση στο κοινό των άπειρων και μεστών μηνυμάτων της  « Ασκητικής».Μινιμαλιστική και στο πνεύμα των κειμένων του Καζαντζάκη η σκηνοθετική ματιά του Αγγελόπουλου και οι μουσικές νότες του Δημήτρη Παπαδημητρίου

(Θέατρο Καρέζη,Τηλ 2103636144,Παραστάσεις Παρ-Σαβ 21.15,Κυριακή 20.30)