Η ντίβα κουράστηκε

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ματαιώνονται οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου! Ο λόγος; Η Βασίλισσα της Νύχτας είναι κουρασμένη από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κριτικό μάτι του κοινού και τη συνεχή πειθαρχία που έχει επιβάλει στον εαυτό της. Ετσι, αποφασίζει να αρνηθεί να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για 222η φορά στη ζωή της και αποσύρεται στην εξοχή μαζί με τον τυφλό και αλκοολικό πατέρα της. Ωστόσο εκείνος, όντας φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην καριέρα της και φυσικά αντιδρά στην απόφαση της κόρης του. Μαζί τους βρίσκεται ένας δόκτωρ Ιατροδικαστικής, παθιασμένος για την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Οπως διαπιστώνει κάποιος, το πλαίσιο της υπόθεσης είναι βουτηγμένο στο γκροτέσκο, χολερικό χιούμορ του μεγάλου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, ο οποίος στο έργο του υπογραμμίζει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του.

Πρόκειται για την τρίτη φετινή παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, διά χειρός Γιάννου Περλέγκα, ο οποίος συνεχίζει την ενασχόλησή του με τον Μπέρχαρντ μετά την περυσινή σκηνοθεσία του «Immanuel Kant» στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Ο Περλέγκας αυτή τη φορά στήνει μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεϊκής χειραγώγησης. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα σήμερα, θα κατεβεί στις 6 Μαρτίου και φιλοδοξεί να πιάσει το νήμα των παραστάσεων υψηλής αρτιότητας από εκεί που το άφησε «Το γήρας – Ενα χορικό» της Γεωργίας Μαυραγάνη. Κατόπιν, χάθηκε η… Ισορροπία.

Αλλωστε, η παράσταση τιτλοφορείται «Ο Αδαής και ο Παράφρων» και μοιάζει να αποτυπώνει βιτριολικά πολλά από όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, χωρίς να εξαιρούνται (κατά περίπτωση, τουλάχιστον) εμβληματικοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί όπως το Εθνικό Θέατρο.

Η μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα αποτελεί εχέγγυο, ενώ τους τέσσερις ήρωες του έργου ερμηνεύουν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Γιάννης Καπελέρης, Χρήστος Μαλάκης και Γιάννος Περλέγκας.

​​Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210-33.05.074, 210-72.34.567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 18.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή