Εθνικό Θέατρο: αλλαγή πλεύσης, με νέες παραγωγές

Εθνικό Θέατρο: αλλαγή πλεύσης, με νέες παραγωγές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε με σεβασμό τον προγραμματισμό και το ρεπερτόριο της προηγούμενης διοίκησης. Στο εξής θα εισαγάγουμε μια διαφορετική προσέγγιση, ξεκινώντας από το φετινό καλοκαίρι». Με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε ο Στάθης Λιβαθινός, στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, τις τρεις νέες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου που θα παρουσιαστούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός «θεάτρου συνόλου» και όχι απλά ενός κέντρου παραγωγής παραστάσεων, επισημαίνοντας πως αποστολή του Εθνικού Θεάτρου δεν είναι να κόβει (μόνο) εισιτήρια.

Για πρώτη φορά τρία μεγάλα θεατρικά ιδρύματα του ελληνισμού, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, συμπράττουν στην παραγωγή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Το κλασικό έργο θα κάνει πρεμιέρα 15-16 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του ίδιου του Σ. Λιβαθινού, χρησιμοποιώντας μια νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνύπαρξη επί σκηνής τριών γενιών ηθοποιών· παλιοί πρωταγωνιστές του Εθνικού, όπως ο Νίκος Μπουσδούκος, η Μαρία Σκούντζου και ο Κώστας Καστανάς, θα πάρουν θέση στον Χορό, ενώ νέα και ταλαντούχα παιδιά, όπως η Ραφαέλα Κονίδη και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, θα αναλάβουν τους ρόλους της Αντιγόνης και της Ισμήνης αντίστοιχα. Σε εκείνον του Κρέοντα θα βρεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Το δεύτερο πρότζεκτ του καλοκαιριού αφορά μια διεθνή συνεργασία. Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Ρίμας Τούμινας, ο οποίος παρευρέθηκε και στη χθεσινή εκδήλωση, θα διευθύνει τη συμπαραγωγή του Εθνικού με το σπουδαίο Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας, παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα τύραννο» στις 29 και 30 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χορός του έργου θα αποτελείται από Ελληνες ηθοποιούς, ενώ η παράσταση χρηματοδοτείται από την Εθνική Τράπεζα. Τρίτη και τελευταία καλοκαιρινή παραγωγή θα είναι μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού για τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (5-6 Αυγούστου). Βασισμένο σε μια επίσης καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, το έργο περιλαμβάνει στη διανομή του αρκετά σημαντικά ονόματα, όπως ο Γιάννης Βογιατζής, η Λένα Κιτσοπούλου, η Αθηνά Μαξίμου, ο Θέμης Πάνου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή