Το ταμπού του Εμφυλίου σε ένα νέο φεστιβάλ του Εθνικού

Το ταμπού του Εμφυλίου σε ένα νέο φεστιβάλ του Εθνικού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα παραστάσεις και μια περιπατητική περφόρμανς, που θα ξεκινάει από το Θέατρο Rex και θα καταλήγει στον Εθνικό Κήπο, περιλαμβάνει το τετραήμερο φεστιβάλ που ετοιμάζει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με θέμα τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και αρχίζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα «πολυαφηγηματικό» πρόγραμμα, ένα «πειραματικό» φεστιβάλ, όπως το χαρακτηρίζει στην «Κ» ο ένας εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών της Πειραματικής, Πρόδρομος Τσινικόρης, με αφορμή τα 70 χρόνια από την τυπική έναρξη του Εμφυλίου με τα γεγονότα του Λιτοχώρου. «Σαν να έχει ξεχαστεί το νόημα των λέξεων είπαμε να αναρωτηθούμε τι ακριβώς είναι ο εμφύλιος. Δεν έχουμε εμφύλιο στην Ελλάδα. Οπότε νέοι καλλιτέχνες που μεγαλώνουν ή δουλεύουν μέσα σε μια τέτοια δημόσια αφήγηση έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσουν, να αναστοχαστούν, να μάθουν, να κινηθούν προς ένα σημαντικό γεγονός για την ελληνική ιστορία», τονίζει και συμπληρώνει ότι η αρχική ιδέα προέκυψε από ένα αφιέρωμα που είδε με τον έτερο διευθυντή της Πειραματικής, Ανέστη Αζά, στη Γερμανία για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει και το στοιχείο, όπως λέει, ότι η αφήγηση της ελληνικής ιστορίας στο σχολείο τελειώνει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μαθαίνουμε τίποτα για τον Εμφύλιο, κάτι που θίγει μία από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. «Μαθαίνουμε πιο πολλά για την Αθήνα του Περικλή, παρά για την πόλη όπου ζούμε σήμερα. Σαν να ζεις σε ένα χρονικό μη τόπο. Ο,τι μάθει ο καθένας μόνος του», επισημαίνει. Ο κ. Τσινικόρης εκτιμά ότι η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να συζητήσει και να μάθει σχετικά με τον Εμφύλιο και τονίζει πως «το θέμα δεν είναι πόσα χρόνια έχουν περάσει από ένα γεγονός για να κάνεις θέατρο, αλλά πώς το κάνεις. Ο τρόπος είναι το θέμα και το τελικό αποτέλεσμα».

Για την επιλογή των παραστάσεων έγινε ανοιχτή πρόσκληση από την Πειραματική και ανταποκρίθηκαν συνολικά 100 καλλιτέχνες. Οι δύο διευθυντές διάβασαν κάθε μία πρόταση και η αξιολόγησή τους συνέπεσε χρονικά με τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παράσταση «Ισορροπία του Nash». «Δεν μας έβαλε καθόλου σε σκέψεις για το τι θα ανεβάσουμε ή τι θα επιλέξουμε. Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο κριτήριο», σημειώνει ο κ. Τσινικόρης.

Στο πενθήμερο φεστιβάλ θα ανέβουν παραστάσεις που θα εξετάζουν τα γεγονότα της περιόδου 1946-49, όπως το Civil2 της Στέλλας Χριστοδουλοπούλου, η παράσταση «Για την Ελένη», που αναφέρεται στον θάνατο της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη στα Δεκεμβριανά, για τα ορφανά παιδιά του Εμφυλίου, ιστορίες αγάπης της εποχής, ενώ άλλες θα επιδιώξουν να «συνομιλήσουν» με τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού που προκάλεσαν κοινωνική πόλωση.

​​Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή