Μια «καρφίτσα» για δύο κυρίες

Μια «καρφίτσα» για δύο κυρίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Ιωάννα Παππά μοιράζονται τη σκηνή στο γουρλίδικο θέατρο «Πορεία» (δύο από τις τρεις αδερφές του Τσέχωφ) και από προχθές το βράδυ το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη σεζόν 2015 που τους απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή. Η πρώτη για τον ρόλο της Μαρίνας στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και η Ιωάννα Παππά για τον ρόλο της στο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Οδός Πολυδούρη», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Σε μια εκδήλωση που θύμιζε οικογενειακή γιορτή, «οι καιροί είναι δύσκολοι δεν είναι για φανφάρες» όπως είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα, αλλά με ένα ενθουσιώδες κοινό, οι δύο πρωταγωνίστριες θα μοιραστούν την καρφίτσα της Μελίνας αλλά και τα 3.000 ευρώ του βραβείου. Θεσμός που κρατά εδώ και δέκα χρόνια το Ιδρυμα Μ. Μερκούρη (χάρις στην επιμονή και την επίβλεψη της Μανουέλλας Παυλίδου) και αναδεικνύει τις ελπιδοφόρες σύγχρονες ηθοποιούς από τις παραστάσεις κάθε χρονιάς. Ετσι είδαμε να παραλαμβάνουν αυτά τα χρόνια το βραβείο ηθοποιοί όπως οι: Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Γιούλικα Σκαφιδά κ.ά.

Στη συνέχεια του θεσμού εστίασε η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, γιατί όπως είπε αντέχει ακόμη σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Ανοιχτά σύνορα» αναφώνησε δυο-τρεις φορές, κερδίζοντας τα χειροκροτήματα του κοινού, ειδικά όταν ανέφερε τη φράση του Μ. Καραγάτση: «άλλος ο χρόνος στην άβυσσο της θάλασσας, άλλος στο πρόστυχο χώμα», σχολιάζοντας: «Ζούμε σε πρόστυχο χώμα, όπου καταργούνται φράγματα και όρια, όρια ηθικά και αξιοπρέπειας, υψώνονται τείχη και συρματοπλέγματα». Η Ιωάννα Παππά παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε: «Επειδή η Πολυδούρη ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε να ερωτεύεται, ευχαριστώ τον Κωνσταντίνο, τον άνθρωπο που με συντροφεύει, τον Κώστα Κουτσομύτη που με εμπιστεύτηκε πρώτος χωρίς να γνωρίζει τίποτα για μένα και τον Μηνά Χατζησάββα που θα θυμάμαι με πολλή αγάπη».

Η βραδιά είχε και κέφι. Αλλωστε δεν υπάρχει πιο υποστηρικτικό ακροατήριο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες όταν ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους. Αυτό έκανε το κοινό όταν οι βραβευμένες παλιότερα ηθοποιοί Μαρίνα Ασλάνογλου, Στεφανία Γουλιώτη και Μαρία Κίτσου πήραν το μικρόφωνο και τραγούδησαν με τη συνοδεία του μουσικού  Αντώνη Παπακωνσταντίνου τραγούδια που σφραγίστηκαν από την ερμηνεία της Μελίνας.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή