Τελεσίγραφο στα θέατρα για την πυροπροστασία

Τελεσίγραφο στα θέατρα για την πυροπροστασία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελεσίγραφο έως την έναρξη της νέας σεζόν για τη συμμόρφωση των θεάτρων και των πολυχώρων που ανεβάζουν παραστάσεις, με τις νέες διατάξεις περί πυροπροστασίας, δίνει ο Δήμος Αθηναίων, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους του θεάτρου και της πυροσβεστικής. «Με τον κόσμο του θεάτρου συνεργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε και την καλλιτεχνική άνθηση να διασφαλίσουμε και παράλληλα να τηρείται η νομιμότητα για την ασφάλεια χιλιάδων θεατών και του προσωπικού», σημείωσε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προ διετίας σε περίπου 120 θεατρικούς χώρους διαπιστώθηκε ότι περίπου 63 δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυροπροστασίας, ενώ αρκετοί (περίπου 80) έλαβαν προσωρινό πιστοποιητικό πυροπροστασίας που λήγει αυτή την περίοδο. «Τηρώντας τον νόμο κάποια θέατρα πρέπει να κάνουν ορισμένες εργασίες για να μην κλείσουν. Αυτές είναι πολυδάπανες και πρέπει να βρούμε βοηθητικές λύσεις. Καταλαβαίνουμε ότι ο Δήμος πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους», τόνισε η εκπρόσωπος της Ενωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων Αιμιλία Υψηλάντη, συμπληρώνοντας ότι θα ζητήσει για το θέμα τη συνεργασία και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Την ανάγκη σύστασης της προβλεπόμενης από τον νόμο επιτροπής για την «επανεξέταση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους χώρους θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών οπτικοακουστικών τεχνών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Χώρων Πολιτισμού Δημήτρης Καρατζιάς, που αφορά τους μικρούς θεατρικούς χώρους κάτω των 200 ατόμων. «Χρειάζεται να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες του νόμου», σημείωσε.

Το ζήτημα με την ασφάλεια των μικρών και μεγάλων θεατρικών χώρων προέκυψε το 2013, έπειτα από καταγγελίες, και τότε πολλά θέατρα κινδύνευσαν με σφράγιση, όπως έγραφε η «Κ» (27/3/2013), καθώς οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους βασίζονταν κυρίως στον αναχρονιστικό μεταξικό νόμο του 1937. Υστερα από διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Ιανουάριο του 2014, δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ο νόμος 4229, με τον οποίο ορίζεται ότι για την απόκτηση άδειας λειτουργίας είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, το πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, το οποίο εκδίδεται για διάρκεια πέντε ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή