75 εκδηλώσεις, θερινό σχολείο, φόρουμ

75 εκδηλώσεις, θερινό σχολείο, φόρουμ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνολικά 75 εκδηλώσεις, κύριο κορμό των οποίων αποτελούν οι ελληνικές παραγωγές, την προαναγγελία ίδρυσης ενός θερινού σχολείου αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, τη δημιουργία ενός φόρουμ για την καλλιέργεια συμπαραγωγών, αλλά και με προϋπολογισμό 4  εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 25% για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών, το Φεστιβάλ παρουσίασε για δεύτερη –και τελική– φορά το πρόγραμμά του.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στην Πειραιώς 260, δεκάδες καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων παραβρέθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση της διοργάνωσης υποδηλώνοντας τη στήριξή τους στο πρόσωπο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ως «διαχειριστής κρίσης», χαρακτήρισε το φετινό πρόγραμμα «νεανικό, εναλλακτικό και πολιτικό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως στον προκάτοχό του λέγοντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ την τελευταία δεκαετία. «Θεωρώ ότι ένα φεστιβάλ σημαντικής εμβέλειας καλείται να είναι και εθνικό και διεθνές και να έχει πρώτιστο μέλημα να παράγει πολιτισμό, έργα και συνεργασίες και όχι απλώς να τα φιλοξενεί», σημείωσε και ανέφερε ότι το κεφάλαιο «Φεστιβάλ στην Επίδαυρο» πρέπει να επανεξεταστεί. Προανήγγειλε επίσης την έναρξη συζητήσεων για «τι Φεστιβάλ θέλουμε», αλλά και για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών και των διοικητικών συμβουλίων πολιτιστικών οργανισμών. «Είναι ευτυχισμένη στιγμή που ο κ. Θεοδωρόπουλος και το νέο Δ.Σ. είναι εδώ για να φτιάξουν μια εξαιρετική νέα χρονιά για το Φεστιβάλ υποσχόμενοι ότι τις επόμενες χρονιές θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και περιορίστηκε στο να επισημάνει ότι φέτος το Φεστιβάλ πέρασε «διάφορες περιπέτειες».

Την ίδρυση ενός νέου εκπαιδευτικού θεσμού, του «Λυκείου Επιδαύρου», προανήγγειλε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, το οποίο θα λειτουργεί ως διεθνές θερινό κέντρο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος και εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της κίνησης πολιτών «Διάζωμα». Επιπλέον, οι δράσεις του Φεστιβάλ θα επεκταθούν τα επόμενα χρόνια στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, από πλατείες και πεζοδρόμους μέχρι στέκια μεταναστών, μια συνεργασία που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον χαιρετισμό του.

Ενδεικτικά, στο Φεστιβάλ θα βρεθούν ξανά ο Ρομέο Καστελούτσι («Julius Caesar», «Spared parts») και o Αργεντίνος Ροντρίγκο Γκαρσία, ενώ θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους ο βραβευμένος Οσκαρας Κορσουνόβας («Αμλετ»), ο Μίλο Ράου («Dark Ages»), η νοτιοαφρικανική ομάδα Third World Bunfight με την όπερα «Μακμπεθ» τοποθετημένη στο Κονγκό, ο Ζουλιέν Γκοσλέν με τη 12ωρη παράσταση «2666» του Ρομπέρτο Μπολάνιο, που θα έρθει κατευθείαν από το Φεστιβάλ της Αβινιόν, η Αργυρώ Χιώτη με το νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Απολογίες 4 και 5», ο Σπύρος Ευαγγελάτος με τον «Αμύντα», που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ελένη Ευθυμίου με την «Αντιγόνη» του Ανούιγ κ.ά. Στον χορό θα δούμε, μεταξύ άλλων, την Αγγελική Στελλάτου, το ενδιαφέρον «Cold Blood», που συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία, τη δουλειά του Γιαν Μάρτενς και της Γεωργίας Βαρδαρού. Στον ρόλο της Κάρμεν (ΕΛΣ) θα ακούσουμε την Ισραηλινή υψίφωνο Ρινάτ Σαχάμ και τη Ζερλαντίν Σοβέ, ο πιανίστας Αλέν Λεφέβρ και ο μαέστρος Βλαντιμίρ Ασκενάζι θα συμπράξουν με την ΚΟΑ, η Καμεράτα θα παρουσιάσει τα «Carmina Burana» και το «West Side Story», ενώ θα παρουσιαστούν και συναυλίες που είχαν ακυρωθεί πέρυσι λόγω των capital controls και του δημοψηφίσματος. Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν οι ήδη ανακοινωμένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, η «Ορέστεια» (Γ. Χουβαρδάς), ο «Πλούτος» (Γ. Κιμούλης), οι «Επτά επί Θήβας» (ΚΘΒΕ) και οι «Ορνιθες» (Στέγη).

​Αναλυτικά το πρόγραμμα στη διεύθυνση: www.greekfestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή