Πρώτη φορά… Στάθης Λιβαθινός στο νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

Πρώτη φορά… Στάθης Λιβαθινός στο νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στο θέατρο του συνόλου, σε νέες συνεργασίες, στη διακριτή καλλιτεχνική ταυτότητα κάθε σκηνής δίνει στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν, το οποίο θα περιλαμβάνει κι ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που φέρει εξ ολοκλήρου την προσωπική του σφραγίδα.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθη και ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τη διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων του Εθνικού, την υπογραφή τροπολογίας που καθιστά τα εντός έδρας μέχρι 50 χιλιόμετρα και την ένταξη μέσα σε δύο χρόνια στο πρόγραμμα του Εθνικού και του ΚΘΒΕ των ελληνικών θεατρικών έργων που κερδίζουν τα δύο ετήσια βραβεία του ΥΠΠΟ.

Με την ερμηνεία της Γαλλίδας Αριάν Μνουσκίν ότι «ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη», ο κ. Λιβαθινός παρομοίασε την προσπάθεια του Εθνικού Θεάτρου ως ένα είδος «ουτοπίας μέσα σε δύσκολους καιρούς». Το Εθνικό ανακοίνωσε σειρά συμπαραγωγών με πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, για το έργο «Γαλαξίας» (προσωρινός τίτλος) του Αντώνη Φωνιαδάκη. Η εν λόγω σκηνή θα μετατραπεί σε χώρο συνάντησης του θεάτρου και των άλλων παρασταστικών τεχνών και θα παρουσιαστούν έργα του Κωνσταντίνου Ρήγου, του Θεόδωρου Αμπαζή και του Νίκου Καραθάνου.

Στις νέες συμπαραγωγές του Εθνικού περιλαμβάνονται συνεργασίες με το Θέατρο Τέχνης για την τριλογία «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και με το Μουσείο Μπενάκη. Στις προτεραιότητες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης παραμένουν η αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής και η ίδρυση των τμημάτων σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας.

Στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Τσίλερ θα ανέβουν η «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, το έργο «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και η «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ από τον Τάκη Τζαμαργιά. Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» αφιερώνεται στην ελληνική δραματουργία με έργα νέων Ελλήνων συγγραφέων, τα οποία θα παρουσιάζονται στο πλαίσιο του πειραματικού θεσμού «Συγγραφέας του μήνα», των κινηματογραφικών Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη και γνωστών Ελλήνων σκηνοθετών. Αποφασίστηκε, επίσης, η ανακατασκευή του Νέου Ρεξ, το οποίο θα παραμείνει κλειστό για την επόμενη θεατρική σεζόν και θα παραδοθεί ως θέατρο για παιδιά και εφήβους. Με τρεις παραγωγές θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο η θεατρική περιοδεία του Saint Petersburg Theatre Season. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο θα δημιουργήσει πωλητήριο, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή