Η Στέγη μάς καλεί να «πετάξουμε»

Η Στέγη μάς καλεί να «πετάξουμε»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιθυμία να πάμε κάπου αλλού», «η λαχτάρα να πετάξεις», «μια επίκληση στην πτήση», «η τάση να ανεβούμε στα σύννεφα»: με τέτοιες φράσεις… φυγής μάς σύστησαν όλοι σχεδόν οι συντελεστές της τη νέα ερμηνεία πάνω στους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστεί 19 και 20 Αυγούστου στην Επίδαυρο, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Πρώτος από όλους ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος, οποίος φαίνεται πως μαζί με τους συνεργάτες του ετοιμάζει κάτι πραγματικά ξεχωριστό για την πρώτη κάθοδο της Στέγης στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Λέμε «φαίνεται», γιατί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι συντελεστές ήταν μάλλον φειδωλοί ως προς τις λεπτομέρειες της παράστασης.

Τι ξέρουμε: αρχικά ότι περιμένουμε τους «Ορνιθες», την κορυφαία δηλαδή κατά πολλούς αριστοφανική κωμωδία, ένα έργο βαθιά πολιτικό κι όμως ταυτόχρονα ονειροπόλο και ρομαντικό, βασισμένο στην προαιώνια επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει. Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, εγκαταλείπουν την πόλη τους, την Αθήνα, για να αναζητήσουν μια νέα πολιτεία απελπισμένοι από τις παλινωδίες του πολέμου και τη δικομανία των συμπολιτών τους. Αυτή τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών ιδρύοντας τη «Νεφελοκοκκυγία». Τα πουλιά δίνουν φτερά στους δύο ξένους και όλοι μαζί ρίχνονται στη δουλειά για να οικοδομήσουν ένα τείχος στους αιθέρες, προκειμένου να εμποδίσουν την τσίκνα από τις θυσίες των θνητών να φτάσει στους θεούς. Οι θεοί «πεινούν» και το πανηγύρι αρχίζει.

Το φανταστικό και το πραγματικό μπλέκονται μοναδικά στους «Ορνιθες», καθώς άνθρωποι, θεοί και ζώα αλλάζουν ρόλους, φιλονικούν και ανταγωνίζονται, στην αυγή ενός νέου κόσμου. «Με δυο λόγια, το έργο είναι ακριβώς μια πίστη στο απίστευτο», μας είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθάνος, ενώ ο εκ των πρωταγωνιστών Χρήστος Λούλης επισήμανε πως «στόχος μας είναι να απεικονίσουμε μια κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης· το πώς μπορούμε να ανυψωθούμε, όχι στιγμιαία, αλλά για να μείνουμε ψηλά». Εκτός του Λούλη, ο εντυπωσιακός θίασος της παράστασης περιλαμβάνει ακόμα τον ίδιο τον Νίκο Καραθάνο, τον Αρη Σερβετάλη, τον Αγγελο Παπαδημητρίου, την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τη Μαρία Διακοπαναγιώτου κ.ά., ενώ ιδιαίτερο μουσικό (προφανώς) ρόλο θα έχει η Νατάσσα Μποφίλιου.

Μένοντας στο μουσικό κομμάτι, αυτό το έχει αναλάβει ο Αγγελος Τριανταφύλλου, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνθεσή του «μη αριστοφανική» με την κλασική έννοια, ούτε κοντά και σε εκείνη –τη σπουδαία– του Μάνου Χατζιδάκι. Αντιθέτως, μας είπε πως οι φετινοί «Ορνιθες» θα ντυθούν με μελωδίες που φέρουν ένα ευρύ φάσμα επιρροών από τις κλασικές λυρικές συνθέσεις μέχρι την ποπ και την electro. Εκτός από τη μουσική πάντως, φαίνεται πως και η γενικότερη προσέγγιση του έργου θα έχει σύγχρονο χαρακτήρα. Οπως επισημαίνει η ίδια η ομάδα των καλλιτεχνών, «στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στον φόβο, ορμώντας με αγάπη στα λόγια ενός ποιητή που “δεν ντρέπεται για τίποτα”», με τον Νίκο Καραθάνο να συμπληρώνει πως βλέπει το αριστοφανικό έργο από «μια αμετάκλητα ανθρώπινη σκοπιά».

Στη συνέντευξη Τύπου, μάθαμε μερικά ακόμα ενδιαφέροντα: κατ’ αρχήν η παράσταση είναι προγραμματισμένη να παιχτεί αποκλειστικά στην Επίδαυρο το διήμερο του Αυγούστου. Επίσης η απόφαση της Στέγης να ταξιδέψει για πρώτη φορά στο εμβληματικό αρχαίο θέατρο δεν εντάσσεται σε κάποια γενικότερη «πολιτική», αλλά αφορά τη συγκεκριμένη ευκαιρία, η οποία δόθηκε με την παράσταση του κ. Καραθάνου, όπως ξεκαθάρισε η εκτελεστική διευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Τέλος, μια μικρή –αλλά σημαντική– είδηση μας έδωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως στην Επίδαυρο φέτος θα λειτουργήσει ειδική εγκατάσταση για παιδιά, στην οποία οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να απασχολούνται δημιουργικά με θέματα που θα σχετίζονται (και) με τις παραστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή