Οι «Βασίλισσες της Συρίας» πηγαίνουν στο Λονδίνο

Οι «Βασίλισσες της Συρίας» πηγαίνουν στο Λονδίνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τους νεκρούς άνδρες, τα παιδιά και τα αδέλφια τους οι Τρωάδες, στη βαθιά αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη, θρηνούν την παλιά τους ζωή λίγο πριν εγκαταλείψουν τη λεηλατημένη πόλη τους για να οδηγηθούν, ως σκλάβες πια, στις νέες τους κατοικίες. Ως σύγχρονες Τρωαδίτισσες, οι γυναίκες που δραπέτευσαν από την εμπόλεμη Συρία, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Ιορδανία, κατάφεραν να σώσουν τις ζωές τους, αλλά έχασαν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα. Πριν από τρία χρόνια ανέβασαν τη δική τους εκδοχή των «Τρωάδων», στο πλαίσιο ενός θεατρικού εργαστηρίου που διοργάνωσαν στο Αμμάν η δημοσιογράφος Charlotte Eagar, ο σύζυγός της William Stirling και η κινηματογραφική παραγωγός Georgina Paget. Αυτήν την εβδομάδα η παράσταση «Βασίλισσες της Συρίας» παρουσιάζεται στο θέατρο Young Vic του Λονδίνου σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Zoe Lafferty και με τη συμμετοχή 13 προσφύγων από τη Συρία. «Δεν είμαστε ηθοποιοί, ούτε ονειρευόμασταν να γίνουμε ηθοποιοί, επομένως είναι παράξενο για εμάς το ότι βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε ένα από τα μέλη του θιάσου, η Reem, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Young Vic. «Μπορεί να μη μιλάμε όλες αγγλικά, όμως μπορούμε να γίνουμε κατανοητές μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του θεάτρου. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε άνθρωποι σαν εκείνους. Είχαμε σπίτια, οικογένειες, δρόμους, γειτονιές, πανεπιστήμια και τα χάσαμε όλα εξαιτίας του πολέμου».

Οπως υπογράμμισε η σκηνοθέτις, η μοναδικότητα των «Τρωάδων» έγκειται εν μέρει στο γεγονός ότι οι πρωταγωνίστριες είναι γυναίκες. «Τείνουμε να ξεχνάμε τη γυναικεία οπτική γωνία όταν μιλάμε για πόλεμο», τόνισε. «Θεωρώ ότι αυτό είναι το πραγματικό δώρο του Ευριπίδη. Μας προσφέρει μία αφορμή να εξερευνήσουμε τι σημαίνει ο πόλεμος για τη γυναίκα. Το έργο ήταν σαν ένας καθρέφτης για την κοινωνία τού τότε. Ελπίζω να λειτουργήσει σαν καθρέφτης και για τη δική μας κοινωνία».

Η μεταφορά της παράστασης στο Λονδίνο κατέστη δυνατή μόνο χάρη στις προσπάθειες της ΜΚΟ Developing Artists, η οποία έδωσε μάχη για να υπερβεί τα γραφειοκρατικά και τα οικονομικά εμπόδια, ενώ δύο από τα μέλη της αρχικής ομάδας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια εισόδου στη Βρετανία. Οι sold out παραστάσεις στο λονδρέζικο θέατρο ολοκληρώνονται αύριο και στη συνέχεια οι «Βασίλισσες της Συρίας» θα ταξιδέψουν στην Οξφόρδη, στο Λίβερπουλ, στο Εδιμβούργο και σε άλλες πόλεις πριν επιστρέψουν στην αγγλική πρωτεύουσα και στο New London Theatre στις 24 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή