Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος «ανεβαίνει» στην Ελευσίνα

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος «ανεβαίνει» στην Ελευσίνα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «επεισόδιο» των Πλαταιών ήταν η αφορμή που οδήγησε στην κήρυξη των εχθροπραξιών του Πελοποννησιακού Πολέμου και οδήγησε στην καταστροφική σύγκρουση της Αθήνας και της Σπάρτης, όπως την κατέγραψε ο αρχαίος ιστοριογράφος Θουκυδίδης. Από τα οχτώ βιβλία του ιστορικού έπους, ο Γιάννης Λιγνάδης επέλεξε γεγονότα από τα πρώτα πέντε για να δημιουργήσει από τα θραύσματά τους το θεατρικό κείμενο της παράστασης «Θουκυδίδης Δραματικός. Πόλεμος βίας διδάσκαλος. Τα περί Πλαταιών και άλλα δεινά» που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Αισχυλείων από τους σπουδαστές δραματικών σχολών και κλασικών σπουδών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Το θεατρικό δρώμενο, διάρκειας 80 λεπτών, είναι καρπός του 15νθήμερου θερινού εκπαιδευτικού εργαστηρίου που διοργάνωσε το Hellenic Education & Research Center (με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μαθήματα με επίκεντρο την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου και φυσικά πρόβες. «Πρόκειται για μια παρουσίαση, μια προσέγγιση της αφήγησης του Θουκυδίδη με απλά θεατρικά εργαλεία. Εχουν κρατηθεί οι γραμμές που μας ενώνουν με το παρελθόν και προσπαθήσαμε να βρούμε συνδετικούς κρίκους με τη σύγχρονη εποχή», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος, οριοθετώντας τη θεατρική πράξη, ο οποίος συν-σκηνοθετεί μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο πόλεμος στη σκηνή

Τα δραματοποιημένα αποσπάσματα που διερευνούν το «πολεμικό δράμα» από καλλιτεχνική άποψη και ως πολεμικά γεγονότα εκκινούν χρονολογικά από τα «Πλαταιικά» και καταλήγουν στην καταστροφή της Μήλου (416 π.Χ.), ενώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα «Κερκυραϊκά» (που θεωρείται η πρώτη αφορμή του πολέμου από ορισμένους αναλυτές), ο Επιτάφιος του Περικλή, η δημηγορία του Αρχίδαμου, ο Λοιμός της Αθήνας και οι κρίσεις του Θουκυδίδη πάνω στο θέμα του πολέμου. Οπως μας εξηγεί ο Γιάννης Λιγνάδης, που ανέλαβε τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, τα τελικά αποσπάσματα προσδίδουν μια θεατρική μορφή στο έργο χωρίς να προδίδεται η αφηγηματική τεχνική του αρχαίου ιστορικού. «Επειδή το έργο του Θουκυδίδη είναι καθαρά επιστημονικό χρειαζόμασταν να αναδείξουμε τα κρυμμένα συναισθήματα και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε γνωστά ακούσματα και ποιήματα του Σαχτούρη, του Ελύτη, του Γκάτσου», τονίζει ο κ. Λιγνάδης. Στην παρουσίαση του έργου συμμετέχουν συνολικά 26 άτομα και η γλώσσα της παράστασης θα είναι ελληνικά και αγγλικά.

​​«Θουκυδίδης Δραματικός», Φεστιβάλ Αισχυλείων, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 12/8, 8.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή