Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πίτερ Μπρουκ επιστρέφει στην Αθήνα 30 χρόνια μετά

Τριάντα χρόνια μετά τη θρυλική «Μαχαμπαράτα», που θριάμβευσε διεθνώς και σφράγισε την ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, ο Πίτερ Μπρουκ επιστρέφει στην Αθήνα με το «Battlefield», μια εντυπωσιακή διύλιση της κεντρικής ιστορίας από το ομώνυμο σανσκριτικό ποίημα. Στον απόηχο ενός θανατηφόρου εμφυλίου πολέμου, ο βασιλιάς Yudishtire προσπαθεί απεγνωσμένα να κυβερνήσει με τον ίδιο τρόπο τους σφαγείς και τα θύματα, τους νικητές και τους ηττημένους.

Τέσσερις ηθοποιοί και ο βετεράνος μουσικός Toshi Tsuchitori, που είχε συμμετάσχει και στην εννιάωρη θρυλική παράσταση, βρίσκονται επί σκηνής. Το «Battlefield» είναι ένας ενθουσιώδης βουβός μινιμαλισμός, αλλά συγχρόνως έχει την πικρή γεύση της ήττας. «Αν ξανακάναμε τη “Μαχαμπαράτα”, θα ήταν μια αναβίωση χωρίς νόημα. Ενα ξαναζεσταμένο φαγητό», λέει ο Πίτερ Μπρουκ. «Γυρίσαμε την ταινία το 1989 και αυτό είναι αρκετό». Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, το «Battlefield» μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Το νόημα του έργου, ενός κόσμου που προσπαθεί να κατανοήσει την καταστροφική βία, είναι τραγικά επίκαιρο. «Γι’ αυτό θελήσαμε να επιστρέψουμε στο θέμα. Ο θεατής μπορεί να σκεφτεί τη Συρία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Ιράκ, σχεδόν όλο τον κόσμο, και να φύγει από το θέατρο προβληματισμένος», συμπληρώνει ο Μπρουκ.

​​Στις 17, 18, 19 και 20/10 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος)

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Νέα περίοδος με «Βαφτιστικό»

Με την επιτυχημένη παραγωγή της περασμένης σεζόν «Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί για επτά παραστάσεις σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη και Ανδρέα Πυλαρινού. Ο Σακελλαρίδης υπογράφει τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους και την πρόζα του κωμικού έργου, που αφηγείται μια ιστορία παρεξηγήσεων με φόντο μια μεγαλοαστική βίλα στην Κηφισιά στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα τραγούδια της οπερέτας αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό της εποχής και δεν άργησαν να εκδοθούν αυτοτελώς. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί Γεωργία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Στεφάνου κ.ά.

​​Πρεμιέρα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61. Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ.

ΘΕΑΤΡΟ «ΠΑΛΛΑΣ»

Η χορεύτρια-ακροβάτις και ο κλόουν-ηθοποιός

Εκείνη, η Βικτόρια Τσάπλιν –κόρη του Σαρλό–, είναι μια χαρισματική χορεύτρια – ακροβάτισσα. Εκείνος, ο Ζαν Μπατίστ Τιερέ, είναι ένας εκπληκτικός κλόουν και ηθοποιός. Μαζί θα παρασύρουν το κοινό στο «Αόρατο τσίρκο» τους, έναν ανεμοστρόβιλο σουρεαλιστικών μεταμορφώσεων, με όχημα το άπλετο χιούμορ, την κορυφαία δεξιοτεχνία και την υψηλή αισθητική. Με τη νέα τους παράσταση προσφέρουν ένα θέαμα για όλη την οικογένεια. Το «Αόρατο τσίρκο» τους είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι στον κόσμο της μαγείας και των ονείρων, μια φυγή από την πεζή πραγματικότητα. Αν μια παράσταση με δύο μόνο καλλιτέχνες δικαιούται τον χαρακτηρισμό της φαντασμαγορίας και του υπερθεάματος, τότε είναι σίγουρα αυτή.

​​Στις 20 21, 22 και 23 Οκτωβρίου, στο «Παλλάς»

(Βουκουρεστίου 5)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΙΔΕΑ

Σαίξπηρ για 2

Η θεατρική επιτυχία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», διασκευή του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ από την Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» έπειτα από τρεις σεζόν σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχίζει στο θέατρο Αλφα – Ιδέα. Ερμηνεύουν η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής.

​​Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή,

Πατησίων 37, Πολυτεχνείο

ΜΕΓΑΡΟ ΕΫΝΑΡΔΟΥ

Απέναντι του βουνού

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου. Απέναντι του βουνού». Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 110 έργα (λάδια, ακουαρέλες και τέμπερες) τα οποία αποτυπώνουν το τοπίο που ο καλλιτέχνης βλέπει από το παράθυρο του σπιτιού του στο Πετρί της Λέσβου.

​​Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20,

Αθήνα). Εως 3/12

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΛΕΜΟΝΙ»

Εκθεση Κ. Βελινόπουλου

Εγκαινιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» η δεύτερη ατομική έκθεση του Κώστα Βελινόπουλου, που αποτελείται από περισσότερα από 40 έργα, τα οποία απεικονίζουν εξώφυλλα βιβλίων που στιγμάτισαν τον καλλιτέχνη. Ο Βελινόπουλος, με το «Ανα-καλύπτοντας τα βιβλία», προτείνει νέα εξώφυλλα που βασίζονται στην τριβή του με την ανάγνωση.

​​Βιβλιοπωλείο «Λεμόνι», Ηρακλειδών 22,

Θησείο. Εως 19 Νοεμβρίου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Mon Petit Prince

Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα μετατρέπεται σε μια αλληγορική παράσταση για ενήλικες από τον Δημήτρη Μπογδάνο (σύλληψη και σκηνοθεσία) και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου (δραματουργική επεξεργασία) και παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του μικρού ήρωα.

​​Από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου έως την

1η Νοεμβρίου. Προπώληση στο www.viva.gr

GAZARTE

Τζαζ βραδιά

H Sara Gazarek και το κουαρτέτο της εμφανίζονται στο Roof Stage του Gazarte. Κρατώντας τα βασικά στοιχεία της παραδοσιακής jazz εντάσσει σύγχρονα στοιχεία τόσο σε επίπεδο σύνθεσης όσο και ερμηνείας, δίνοντας έναν πολύ ενδιαφέροντα ήχο και δημιουργώντας το απόλυτο soundtrack με αγαπημένα jazz standards. Περπατώντας στα μονοπάτια της Ella Fitzgerald, μετατρέπει κάθε της live σε μια μοναδική εμπειρία.

​​Την Κυριακή 16/10, Βουτάδων 32-34,

Γκάζι, στις 9 μ.μ.

HALF NOTE JAZZ CLUB

Με δύναμη από τα ’50s

Οι Missisippi Heat, ένα σύγχρονο blues συγκρότημα εμφανίζεται μέχρι τις 17/10 στο Half Note Jazz Club. Με όλο το πάθος που χαρακτηρίζει τους γνήσιους blues performers, αναβιώνουν με πιστότητα τον αρχέτυπο χρυσαφένιο ήχο του Chicago Blues από τη δεκαετία του ’50, τότε που κυριαρχούσαν οι μορφές των Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Jimmy Reed και Jimmy Rogers.

​​Tριβωνιανού 17, Μετς,

τηλ. 210-92.13.310

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή