Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού

Η «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ φιλοξενεί η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για την παράσταση «Δωδέκατη Νύχτα» ή «Ο,τι προαιρείσθε» (περ. 1601-2) σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζά, που έρχεται σε συνέχεια του «Ριχάρδου Γ΄» και του «Δωματίου του Σαίξπηρ», στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο ελισαβετιανό συγγραφέα που πραγματοποιεί η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας.

Στο έργο τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της Ιλλυρίας, μιας άχρονης χώρας που δίνει την εντύπωση πως δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Τα αδέρφια χάνονται μεταξύ τους και η Βιόλα μεταμφιέζεται σε αγόρι και γίνεται ο Σεζάριο, έτσι ώστε να αναζητήσει ανενόχλητη τον αδερφό της στον άγνωστο τόπο. Ωστόσο, τη μυστηριώδη Ιλλυρία επιχειρούν να κατακτήσουν δύο αντιθετικές και «μπανάλ» δυνάμεις: το Πένθος, που εκπροσωπείται από την Ολίβια και αποκρούει τον Ορσίνο, και ο Ερωτας, που εκπροσωπείται από τον Ορσίνο και κυνηγάει την Ολίβια. Η αναμέτρηση των αντιθετικών δυνάμεων λαμβάνει χώρα κατά το δωδεκαήμερο της ασυδοσίας, τη νύχτα όπου «όλα επιτρέπονται» και ο συγγραφέας δημιουργεί ερωτικά τρίγωνα και μπερδέματα.

Ο Σαίξπηρ, όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στην κωμωδία «Δωδέκατη νύχτα», πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων. Παίζουν οι Γιώργος Χρυσοστόμου, Εύη Σαουλίδου, Εμιλυ Κολιανδρή, Νίκος Χατζόπουλος, Αρης Μπαλής κ.ά. Τετάρτη – Σάββατο στις 8 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.  Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή