«Εμφύλιος» με φαρμακερά βέλη στο Φεστιβάλ Αθηνών

«Εμφύλιος» με φαρμακερά βέλη στο Φεστιβάλ Αθηνών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη δεν πρόλαβε να ανεβεί τα σκαλιά της Μπουμπουλίνας η νέα υπουργός Πολιτισμού και καλείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών να βρει λύση στη «δυσλειτουργική» σχέση του ιδίου με το Δ.Σ. του οργανισμού. «Εύχομαι η Λυδία Κονιόρδου, που έχει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό θέατρο, να βρει σύντομα λύση σε αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, κάτι που είναι προϋπόθεση για να παραμείνω στο φεστιβάλ», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, κατά την παρουσίαση του καλλιτεχνικού του απολογισμού, περιέγραψε την πολεμική που φέρεται να αντιμετωπίζει από το Δ.Σ. του οργανισμού και ειδικότερα από τις ενέργειες, όπως είπε, της προέδρου Ελένης Θεοδωράτου και της αντιπροέδρου Κατερίνας Παπανικολάου. Το φετινό φεστιβάλ, όπως δήλωσε, σημείωσε πληρότητα θέσεων 69,7% έναντι 51,8% το 2015 και εισπράξεις συνολικά 2.943.208 ευρώ, κατά τι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν εξοφληθεί οι παραγωγές του 2016 με ελάχιστες εξαιρέσεις λόγω μη προσκόμισης παραστατικών.

Τόνισε ακόμη ότι ο οικονομικός απολογισμός έγινε πριν από την απομάκρυνση του πρώην προέδρου του Δ.Σ. κ. Αντωνακόπουλου, καθώς, «όταν ανέλαβε η κ. Θεοδωράτου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής έπαψε σταδιακά να έχει πρόσβαση σε οικονομικά και άλλα στοιχεία που του είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, τις αλλαγές, τις βελτιώσεις, την επικοινωνία κ.ά.», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κ. Θεοδωράτου για «πιέσεις» στο καλλιτεχνικό του έργο και μίλησε για ορισμένα διοικητικά και εργασιακά θέματα που επιτείνουν τη δυσλειτουργία του φεστιβάλ, όπως τη μη υλοποίηση του οργανογράμματος, τη μη πρόσληψη γενικού διευθυντή, τη δυσκολία του να πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό για την κατάρτιση διεθνούς προγράμματος, την εκκρεμότητα έγκρισης του Λυκείου της Επιδαύρου από το Δ.Σ. και το γεγονός ότι δεν έχει ενημερωθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου φεστιβάλ. Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί, ανέφερε την «προσβλητική» ολιγοήμερη διακοπή του υπηρεσιακού του τηλεφώνου για την κατά λάθος, όπως είπε, υπέρβαση του πλαφόν του σε επαγγελματικό του ταξίδι στη Μόσχα. Για όλα τα παραπάνω που σταχυολογήσαμε ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως είχε ενημερώσει τον κ. Μπαλτά με επιστολές του.

Η «Κ» ήρθε σε επικοινωνία με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ και αμφότερες τόνισαν ότι ο οικονομικός απολογισμός του κ. Θεοδωρόπουλου δεν έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. αν και ζητήθηκε κατ’ επανάληψιν. Η κ. Θεοδωράτου χαρακτήρισε «ανήθικη» την κίνηση του κ. Θεοδωρόπουλου, ανέφερε ότι όσα οικονομικά στοιχεία ζήτησε του έχουν δοθεί, πως τα οικονομικά μεγέθη του φεστιβάλ είναι γνωστά και ότι ζητήθηκε η σκοπιμότητα των ταξιδιών του ιδίου και της ομάδας του προκειμένου να περάσουν από έγκριση δαπανών, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση στο καλλιτεχνικό του έργο. «Είναι άδικο να μας κατηγορεί. Είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε, αλλά πρέπει σε όλα να υπάρχει ένα μέτρο», τόνισε η κ. Θεοδωράτου. Ως προς το Λύκειο της Επιδαύρου, η κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι το Δ.Σ. ερχόταν αντιμέτωπο με ειλημμένες αποφάσεις και ανακοινώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή για ένα θέμα που δεν είχε εγκρίνει.

«Ο κ. Θεοδωρόπουλος αδυνατεί να προσαρμόσει το καλλιτεχνικό του όραμα στους κανόνες διαχείρισης του δημόσιου χρήματος», είπε στην «Κ» η κ. Παπανικολάου και προσέθεσε ότι το Δ.Σ. είχε ζητήσει οικονομοτεχνική μελέτη για το Λύκειο από τον κ. Θεοδωρόπουλο, την οποία ουδέποτε έλαβε.

Για την ιστορία, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Θεοδωρόπουλος απειλεί με παραίτηση. Την πρώτη φορά είχε ζητήσει παρέμβαση του κ. Μπαλτά, ειδάλλως θα αποχωρούσε. Τότε το αίτημά του δεν εισακούστηκε. Αλλά ούτε και παραιτήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή