«Μια παράσταση σαν παρηγοριά»

«Μια παράσταση σαν παρηγοριά»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα δείτε ένα μεγάλο θέαμα αρένας, χλιδής σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ένα θέαμα ζεστό, σαν παρηγοριά και έμπνευση», σημείωσε ο Σταμάτης Φασουλής δίνοντας το στίγμα της παράστασης «Νίκη», την οποία σκηνοθετεί και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη (εκδ. Πατάκη). «Οταν διάβασα το βιβλίο, ενθουσιάστηκα. Η μεταφορά του ήταν σχεδόν αδύνατη στη σκηνή, αλλά ήθελα να το κάνω. Αυτό που μου άρεσε από παιδί όταν έβλεπα μια παράσταση ήταν να μεταφέρω τα συναισθήματα που μου δημιουργούσε και αυτό κάνουμε και τώρα. Βλέπω τον εαυτό μου ως “μεταφορέα συναισθημάτων”», συμπλήρωσε ο κ. Φασουλής.

Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τη μυθιστορηματική Νίκη από τη ζωή της μητέρας του, κόρη του γνωστού στελέχους της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη, και δημιούργησε μια ιστορία που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία μέσα από την πορεία της ίδιας της ηρωίδας και των ανθρώπινων σχέσεων που αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη σκηνή την ιστορία διηγείται η ώριμη Νίκη, την οποία ενσαρκώνει η Φιλαρέτη Κομνηνού, και ξεκινάει από τις αρχές του 20ού αιώνα από τη Μεσσηνία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, για να μεταφερθεί αργότερα στη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή, στον Εμφύλιο και στον έρωτα με τον Αλέξανδρο Στρόφαλη. «Στην αρχή, ήμουν αρκετά δύσπιστη για το πώς μπορεί να μεταφερθεί το βιβλίο στη σκηνή, αλλά τώρα απολαμβάνω τον ρόλο. Εγώ διηγούμαι τα γεγονότα και παράλληλα σχολιάζω σε μια “συνωμοσία” με το κοινό. Κατάφερε να ζήσει μια ζωή άξια να γίνει μυθιστόρημα», σημείωσε η κ. Κομνηνού.

«Είναι μια περίοδος διαρκών διαψεύσεων για τον ελληνικό λαό, αλλά, όπως και οι χαρακτήρες του κ. Χωμενίδη, είναι αυτοί που σηκώνονται κάθε φορά για να ξαναχτίσουν την Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο Στέλιος Μάινας, που ενσαρκώνει τον πατέρα της Νίκης. Στη νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που ξεκινάει από τις 17 Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Κόσμο, συμμετέχουν συνολικά 25 ηθοποιοί που αλλάζουν περίπου 300 κοστούμια όσο περνούν οι εποχές, ανάμεσα στους οποίους οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γωγώ Μπρέμπου, Μάξιμος Μουμούρης, Ευαγγελία Μουμούρη, Ευγενία Δημητροπούλου κ.ά., ενώ τη διασκευή επιμελήθηκαν οι Σταμάτης Φασουλής και Γιώργος Λύρας.

«Αν ήταν εδώ, θα καθόταν πίσω και θα έφτιαχνε λαχανοντολμάδες για όλο τον θίασο. Επειτα θα συνέχιζε τη ζωή της όπως την είχε διαμορφώσει. Απ’ έξω δεν θα φαινόταν τίποτα, μέσα της δεν ξέρω τι θα συνέβαινε», κατέληξε ο Χρήστος Χωμενίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή