Το Εθνικό συνεχίζει «αλλιώς»

Το Εθνικό συνεχίζει «αλλιώς»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χνάρια της «διαφορετικής» πρότασης, με την περυσινή διασκευή της «Λυσιστράτης» από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, θα κινηθεί και φέτος το Εθνικό Θέατρο, με τη «θεατρική όπερα», όπως χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, το ανέβασμα της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με πρωταγωνιστή τον Τζίμη Πανούση.

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον Νίκο Κυπουργό να γράψει τη μουσική και τη μετάφραση – λιμπρέτο στον Δημοσθένη Παπαμάρκο, η ορχήστρα της Καμεράτας, υπό τον Γιώργο Πέτρου, θα αναλάβει τη μουσική εκτέλεση με τη σύμπραξη της Ειρήνης Καράγιαννη (μεσόφωνος) και του Τάση Χριστογιαννόπουλου (βαρύτονος). «Θέλουμε η ιδέα που θα προτείνουμε κάθε φορά να ξυπνάει στον κόσμο μια σκέψη, να είναι ένα καλλιτεχνικό στοίχημα», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού. Στο ίδιο πλαίσιο, η δεύτερη παραγωγή του θεάτρου για την Επίδαυρο θα είναι η «Αλκηστις» του Ευριπίδη, στην πρώτη εμφάνιση της σκηνοθέτιδος Κατερίνας Ευαγγελάτου στο αρχαίο θέατρο.

Τη χρονιά που έκλεισε λογιστικά πριν από μερικούς μήνες, το Εθνικό Θέατρο ακολούθησε μια συγκρατημένη πολιτική εξόδων, που έγινε σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής, από τις αποδοχές των συντελεστών μέχρι την επικοινωνία των παραστάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα ένα μικρό ταμειακό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2016 της τάξεως των 150-200 χιλιάδων ευρώ, όπως τόνισε ο κ. Λιβαθινός στην άτυπη ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους από κοινού με τον αναπληρωτή διευθυντή Θεόδωρο Αμπαζή. «Προσπαθούμε να έχουμε το θέατρο εντός δημοσιονομικής τροχιάς, που δεν είναι απλό. O οικονομικός δρόμος σε ένα τέτοιο πολιτιστικό ίδρυμα δεν είναι πάντα αντίστοιχος με αυτό που οφείλει να προσφέρει. Είναι ένας επιχορηγούμενος οργανισμός που οφείλει να προσφέρει, να τολμάει, αλλά όχι να κάνει εκπτώσεις λόγω των εισιτηρίων. Ενα εθνικό θέατρο πρέπει να είναι προσιτό και αρκετά μπροστά. Κάποτε το καταφέρνει και κάποτε όχι», σημείωσε ο κ. Λιβαθινός. Το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι, με τη μειωμένη κατά το ήμισυ, σε σχέση με άλλες χρονιές, τακτική επιχορήγηση (περίπου 6 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά έξοδα που απορροφούν σχεδόν το σύνολό της και τα μειωμένα έσοδα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων που οφείλονται εν μέρει και στη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το θέατρο.

Επόμενη σεζόν

Στο ίδιο «συγκρατημένο» πνεύμα θα κινηθεί το Εθνικό Θέατρο και την επόμενη σεζόν και προγραμματίζει μικρότερο αριθμό παραγωγών σε συνάρτηση με τα υφιστάμενα οικονομικά δεδομένα. Καλλιτεχνικά, ο Σεπτέμβριος θα ξεκινήσει με τη φιλοξενία παραγωγών του Φεστιβάλ Αθηνών που θα έχουν παιχτεί στη Μικρή Επίδαυρο –η συνεργασία των δύο φορέων θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία παραστάσεων κλειστού χώρου από το Εθνικό– και θα συνεχιστεί με επαναλήψεις μεγάλων επιτυχιών της προηγούμενης σεζόν, όπως το «Στέλλα, κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη. Στην κεντρική σκηνή, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα σκηνοθετήσει τον «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν και η Νικαίτη Κοντούρη το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ, με πρωταγωνιστή, για πρώτη φορά στο Εθνικό, τον Γιώργο Κιμούλη. Ο ίδιος ο κ. Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει το έργο του Σαίξπηρ «Τίμων ο Αθηναίος».

Στο επίπεδο των χορηγιών, το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Λάτση επανήλθε για τη σταδιακή ανακατασκευή του Σχολείου της Πειραιώς, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού. Παράλληλα, προχωρεί η μελέτη της ανακατασκευής του «Νέου Ρεξ», με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που θα στεγάσει την παιδική σκηνή. Τα εγκαίνια της σκηνής δεν θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, την παιδική σκηνή θα διευθύνει η σκηνοθέτις και ιδρύτρια του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου Σοφία Βγενοπούλου. Στις νέες συνεργασίες του Εθνικού προστίθεται και η σκηνοθέτις Σύλβια Λιούλιου, η οποία θα αναλάβει το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Εργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή