Μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής

Μπροστά στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Ξένος», σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμί, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο ενός Αραβα, ο «Ξένος» βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Το εμβληματικό έργο του Γάλλου φιλοσόφου και λογοτέχνη Αλμπέρ Καμί –του απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1957– μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου 104 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη και η θεατρική παρουσίασή του αποτελεί ιδιαίτερη πρόσκληση, με δεδομένο μάλιστα ότι το ανέβασμά του (γράφτηκε το 1942) συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας θεατρικής τάσης κατά την τρέχουσα θεατρική χρονιά. Στις αθηναϊκές σκηνές φέτος παρουσιάσθηκαν εμβληματικά μυθιστορήματα –ενδεικτικά, η «Δίκη του Κ.» του Κάφκα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο «Πορεία», και οι «Δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή στο Εθνικό Θέατρο– που πραγματεύονται πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα.

«Ο “Ξένος” είναι μια πρόκληση στη συνήθεια. Ενα κάλεσμα για μια διαυγή οπτική της ζωής. Μια αδιάκοπη αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο παράλογο. Ο Καμί, μεταφέροντάς μας στη θέση του Ξένου, αποκαλύπτει μια θέση απαλλαγμένη από συνήθειες, ασφάλειες, συμβάσεις και βεβαιότητες. Μια θέση που εντοπίζει στους κοινωνικούς ρόλους τον εγκλωβισμό της ύπαρξης. Ο “Ξένος” μάς καλεί να δούμε καθαρά και, για να δούμε πιο καθαρά, χρειάζεται να δούμε διαφορετικά. Να δούμε διαφορετικά και το ίδιο το θέατρο και τις δυνατότητές του», αναφέρει ο Δημήτρης Τσιάμης, που έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία του μυθιστορήματος.

Κάθε Πέμπτη μετά την παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές της. Παίζουν οι Γεράσιμος Μιχελής, Μιχάλης Οικονόμου και Κλεοπάτρα Μάρκου.

​​Θέατρο 104. Κεντρική Σκηνή, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Τηλ.: 210-34.55.020, από Πέμπτη έως και Κυριακή 9 μ.μ., έως 11 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή