«Μαύρο κουτί» στην πλατεία Συντάγματος

«Μαύρο κουτί» στην πλατεία Συντάγματος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλες οι απορίες των Αθηναίων, που τις τελευταίες μέρες αναρωτιούνται τι ακριβώς περιέχει αυτό το μαύρο κουτί στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, θα λυθούν σήμερα το απόγευμα, όταν το μικρό «στοιχειωμένο σπίτι» του Ντρις Φερχόφεν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Ο Ολλανδός εικαστικός και σκηνοθέτης, που πριν από τρία χρόνια μας προσκάλεσε σε έναν διαφορετικό περίπατο στους αθηναϊκούς δρόμους με ξεναγούς μετανάστες και πρόσφυγες, επιστρέφει για να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη το νέο του πρότζεκτ στο πλαίσιο του Fast Forward Festival. Μια συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Holland Festival, το «Phobiarama» είναι μια site-specific εγκατάσταση εμπνευσμένη από τους φόβους και τις φοβίες της σύγχρονης κοινωνίας, από τις θεωρίες συνωμοσίας ώς τη διαρκή απειλή της τρομοκρατίας. Μετά την Αθήνα, το «κουτί» θα μεταφερθεί στο Αμστερνταμ, όπου θα παραμείνει από τις 12 ώς τις 20 Ιουνίου.

Οπως στα προηγούμενα εγχειρήματα του καλλιτέχνη, όποιος εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα είναι αδύνατον να αρκεστεί στον ρόλο του παθητικού θεατή. Μια «βιωματική εμπειρία» και ταυτόχρονα ένα σχόλιο πάνω στο σύγχρονο «θέατρο του φόβου» που παρακολουθούμε όλοι καθημερινά, η εγκατάσταση / περφόρμανς φιλοδοξεί να μας προκαλέσει, να μας τρομάξει, να μας βάλει σε σκέψεις και εντέλει να μας φέρει αντιμέτωπους με τους ίδιους μας τους εαυτούς. «Πολιτικοί, μαρκετίστες και τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση απελπισίας ή συναγερμού που βιώνουμε. Στοχεύουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους υποδοχείς του φόβου μας. Και αναρωτιέμαι: Δεν θα μπορούσαν επίσης να δημιουργούν τον κίνδυνο για τον οποίο μας προειδοποιούν;», σημειώνει ο καλλιτέχνης. «Στην Ελλάδα, ο φόβος ενός Grexit εναλλάσσεται με τον τρόμο ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες γίνεται ανεξέλεγκτη. Ορισμένοι φοβούνται την ισχυρή πυγμή του Ερντογάν ή της Μέρκελ, την ώρα που άλλοι τρέμουν μη βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι περισσότεροι φόβοι μας εδράζονται ήδη τόσο βαθιά μέσα μας, που ο ορθολογισμός δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα», συνεχίζει, ενθαρρύνοντάς μας να «ξορκίσουμε» τους φόβους μας κοιτάζοντάς τους κατάματα.

Γεννημένος το 1976, ο Ντρις Φερχόφεν σπούδασε σκηνογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μάαστριχτ και το 2002 άρχισε να παρουσιάζει τις δικές του εγκαταστάσεις, site-specific παραστάσεις και δράσεις σε δημόσιους χώρους διεθνώς, συχνά δουλεύοντας με άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το 2014 ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παρουσιάσει την περιπατητική παράσταση «No Man’s Land» στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival.

Το «Phobiarama» υποδέχεται το κοινό από σήμερα και μέχρι τις 14 Μαΐου. Καθημερινές από τις 6 μ.μ. και κάθε μία ώρα ώς τις 10 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 6 έως τις 10 μ.μ.

​​Είσοδος ελεύθερη με κράτηση στο www.eventora.com/el/events/phobiarama.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή