Φεστιβάλ Αθηνών και… Πειραιά

Φεστιβάλ Αθηνών και… Πειραιά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μυρωδιά του ντίζελ γινόταν εντονότερη καθώς πλησιάζαμε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος για να πάρουμε μια μικρή γεύση από την παράσταση που ετοιμάζει εκεί ο Κωνσταντίνος Μίχος. Ενα τμήμα της ζώνης θα γίνει το σκηνικό για την παράσταση «Ιφιγένεια εν…», που πρόκειται για μια διαφορετική ανάγνωση της τραγωδίας του Ευριπίδη, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στις θυσίες των ανθρώπων για τον απόπλου των πλοίων. Με μαρτυρίες από παλιούς εργαζομένους της ζώνης, ηθοποιούς και απλούς κατοίκους του Πειραιά που συμμετείχαν στο ανοιχτό κάλεσμα του σκηνοθέτη, ο ιστορικά φορτισμένος χώρος θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του (25/6) μια πολιτιστική δράση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες», του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που εντάσσονται στις δράσεις «Ανοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Οι δύο πόλεις αντιμετωπίζονται «ισότιμα», όπως ανέφερε ο διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με ίδιο αριθμό εκδηλώσεων και στόχο να εμπλακούν ενεργά οι δημότες της περιοχής.

Ετσι στις 16 συνολικά εκδηλώσεις του προγράμματος που ξεκινούν τον Ιούνιο, θα ενεργοποιηθούν γνωστά και άγνωστα σημεία μέσα στον Πειραιά και τη γύρω περιοχή, όπως παλιά ταβερνεία και η θρυλική Τρούμπα, με δράσεις που θα κινούνται νοηματικά σε πέντε άξονες: οικονομία, φύλο και σεξουαλικότητα, καταγωγή, θρησκεία και διαχείριση της πόλης. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μέλλοντος. Συνήθως η αδυναμία μας να κατανοήσουμε τον “άλλον”, το διαφορετικό, είναι αυτό που δεν μας αφήνει να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον», σημείωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

Μεταξύ άλλων, θα αναβιώσει η ζωή και τα τραγούδια του ρεμπέτη Κώστα Μασέλου ή «Νούρου» όπως ήταν γνωστός, ο οποίος βρέθηκε από τη Σμύρνη στον Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα τραγουδώντας σμυρναίικα. «Ο Νούρος είχε μια σημαντική καριέρα στη μουσική, αλλά αποσύρθηκε σταδιακά όταν εμφανίστηκε το ρεμπέτικο που γνωρίζουμε σήμερα. Τραγουδούσε αμανέδες, είχε πολλούς θανάτους στη ζωή του και πέθανε “στιγματισμένος” στην εποχή του, από τις ερωτικές σχέσεις που είχε και με άνδρες», μας λέει ο Τσιμάρας Τζανάτος, ο οποίος μαζί με τις Ανθή Γουρουντή και Χρύσα Καψούλη επιμελείται την παράσταση σε τρεις ταβέρνες του Πειραιά, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου.

Η περφόμανς «Πειραιολογία», των Γιάννη Γονατίδη και Χρήστου Χρυσανθόπουλου, θα φέρει σε διάλογο κοινοτικές ομάδες του Πειραιά, ανασκαλεύοντας τη μνήμη και την παράδοση με μανιάτικα μοιρολόγια σε εκκλησίες και κρητικές καντάδες, σε διάφορα τοπόσημα της περιοχής. Η Αποστολία Παπαδαμάκη διοργανώνει την ολονύχτια εμπειρία «In the eyes of God» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ η Ειρήνη Μαργαρίτη προσκαλεί το κοινό να μπει σε σπίτια Πειραιωτών και να ακούσει παιδικά παραμύθια για τη διαφορετικότητα, να γευματίσει μαζί με μια ομάδα Πακιστανών και να παρακολουθήσει ένα ιδιαίτερο μάθημα μουσικής. Ομάδες φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνουν περφόμανς με θέμα την Τρούμπα, τους ρακοσυλλέκτες της περιοχής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στην καθημερινότητά τους.

​​Πληροφορίες στα www.dithepi.gr, www.greekfestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή