Το κοστούμι της Κάλλας και τα φράγκα

Το κοστούμι της Κάλλας και τα φράγκα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα το διαβάσατε χθες στην «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ της Γιώτας Συκκά. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος καταδικάστηκαν σε 20 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή ο καθένας για χρέη του Θεατρικού Μουσείου προς ιδιώτη που ενοικιάζει διαμέρισμά του για την αποθήκευση σπάνιου υλικού και ο οποίος δικαίως διεκδίκησε τα χρεωστούμενα.

Οσοι δεν έτυχε τις τελευταίες δεκαετίες να επισκεφθείτε με το σχολείο σας ή από μόνοι σας το Θεατρικό Μουσείο, που στεγάζεται, κλειστό από χρόνια πλέον, στο ημιυπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας, δεν είχατε την τύχη να δείτε τα θαυμαστά εκθέματά του, που λίγα λίγα με σπουδή και κόπο είχε αρχίσει να συγκεντρώνει ο Γιάννης Σιδέρης, αρχικά στο σπίτι του στην οδό Καβαλλότι. Ενας θησαυρός που βρήκε φιλόξενη στέγη όταν το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών μετατράπηκε σε Πνευματικό Κέντρο.

Οσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν το Θεατρικό Μουσείο μπόρεσαν να ψαύσουν τα απτά τεκμήρια μιας τέχνης φευγαλέας, όπως η τέχνη των σκηνικών, ζώντων και τεθνεώτων. Αλλά και οι ειδήμονες του θεάτρου είχαν τη δυνατότητα να συμβουλευθούν, να διαβάσουν στην εξειδικευμένη βιβλιοθήκη του.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος –που ο ημέτερος, και μακαρίτης, φευ, Γιάννης Βαρβέρης τον είχε με τόλμη πνευματική ονομάσει «διδάσκαλο του Γένους»– και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος –ένας μέγιστος ηθοποιός της γενιάς του, που κοντά έξι δεκαετίες διδάσκει σκηνικό ήθος– προσπάθησαν με νύχια και με δόντια όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να σώσουν αυτόν τον οίκο παιδείας και καλλιέργειας. Πρόκειται για μια παραδειγματική δράση ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη δημόσια σκηνή, γιατί είναι χωρίς ίδιον όφελος (για να καταλάβουν οι εκ των ιθυνόντων αριστεροί). Και τώρα στα 80 τους, τους «χάλασαν το μητρώο» και κινδυνεύουν, σε μια νέα εξέλιξη της υπόθεσης, να βρεθούν έγκλειστοι παρέα με εμπόρους ναρκωτικών και προαγωγούς.

Ο Γεωργουσόπουλος είπε στην «Κ» ως λύση, έστω προσωρινής σωτηρίας του μουσείου, να βγει σε διεθνή δημοπρασία το κοστούμι της Κάλλας στη «Μήδεια» του Κερουμπίνι που είχε σχεδιάσει ο Τσαρούχης. Ελπίζω να διάβασαν αυτή την «πρόταση» του Γεωργουσόπουλου όσοι έχουν και δίνουν δεξιά κι αριστερά αφειδώς. Δεν θα πάνε τα φράγκα τους χαμένα. Μπορεί μάλιστα να καρπωθούν και πρόσθετη δημοσιότητα…

Εκτός και αν το Δημόσιο σπεύσει και πράξει το καθήκον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή